Het verborgen superalbum van Radiohead

Een deel van een albumhoes van Radiohead met twee keer het cijfer 10 erin

Een interessante lijst met verborgen easter eggs in grote albums, gisteren op Cracked.com. De leukste theorie in de lijst: Radiohead heeft twee albums op elkaar afgestemd.

Of dat echt zo is, valt natuurlijk te betwijfelen. Veel kan toegewezen worden aan puur toeval, maar toch is deze theorie de moeite waard. OK Computer uit 1997 en In Rainbows uit 2007 zouden namelijk niet alleen tien jaar na elkaar uit zijn gekomen, maar een omvangrijk complot rond het getal ’10’ bevatten.

  • In Rainbows kwam tien jaar na OK Computer uit, op 10-10-2007. De titels hebben beiden tien letters. De werktitel van OK Computer was Zeroes and Ones;
  • In de albumhoes van In Rainbows zit twee keer het cijfer ’10’ verwerkt;
  • De nummers van de twee albums zouden, in elkaar gevlochten, één superalbum worden waarbij de nummers in elkaar overlopen qua muziek en tekst. Zelf oordelen? Hieronder de playlist waarin ze in de superalbum-volgorde zijn gezet.
  • Meest opvallend zijn de overgangen van het nummer ‘Subterranean Homesick Alien’ (OK Computer) naar ‘Nude’ (In Rainbows) en ‘Airbag’ (OK Computer) naar ’15 Step’ (In Rainbows). Volgens Cracked.com overgangen ,, to make us shit our pants when played like this”;
  • Een van de nummers van In Rainbows, ‘Nude’, was in 1997 al voor OK Computer geschreven.
  • De nummers zouden nog sterker in elkaar overlopen met een crossfade van tien seconden. Dat kan met muzieksoftware van bijvoorbeeld Winamp en iTunes. Uiteraard moet je dan wel beide albums digitaal hebben.