Het Hofnarretje overtrad stelselmatig de wet

Zes van de zeven vestigingen van kinderdagverblijf Het Hofnarretje hebben de afgelopen paar jaar regelmatig een negatief oordeel gekregen bij inspectie door de GGD. De grootste zorg van de GGD was dat medewerkers langer dan de maximaal toegestane drie uur per dag in hun eentje op de groep zaten. Deze primeur is van Jeroen Wester, parlementair redacteur van NRC Handelsblad. Hij kwam de primeur op het spoor toen hij oude rapporten van de GGD Amsterdam las.

De GGD kwam in totaal veertien keer tot de conclusie dat de kinderopvangorganisatie waar Robert M. werkte te weinig personeel inzette. De organisatie adviseerde het Amsterdamse stadsdeel Zuid om in te grijpen bij Het Hofnarretje. Het is nog onbekend wat het stadsdeel deed met de GGD-adviezen.

De gemeente had volgens Jeroen Wester een aantal dingen kunnen doen:

  • de instellingen een waarschuwing geven
  • de instellingen een boete opleggen
  • de vergunning intrekken
  • het kinderdagverblijf sluiten

Ook Jenno’s Knuffelparadijs, een andere crèche waar Robert M. werkte, kreeg twee keer een negatief GGD-advies, waarvan één keer voor het inzetten van te weinig personeel. De laatste GGD-rapporten van de twee kinderdagverblijven waren positief.

Volgens Wester adviseert de GGD gemeenten bij 60% van de inspecties in actie te komen tegen kinderdagverblijven. Dat zes van de zeven vestigingen van Het Hofnarretje de afgelopen jaren veertien keer op hun vingers werden getikt noemt Wester ,,opvallend vaak”.

Als de GGD de gemeente adviseert op te treden tegen kinderdagverblijven, is in één van de vijf gevallen niet duidelijk hoe er precies is gehandhaafd. Daarnaast duurt het gemiddeld achttien weken voordat een gemeente in actie komt.