‘Gedoogregering’ woord van het jaar

Met 21 procent van de stemmen heeft het woord ‘gedoogregering’ de stemming voor Woord van het Jaar van Van Dale gewonnen. Het bleef daarmee ‘daggeren’ nipt voor.

De vorming van de coalitie van CDA en VVD met gedoogsteun van PVV was dit jaar veelbesproken.

Gedoogregering; minderheidsregering die voor besluitvorming op bepaalde beleidsterreinen gesteund wordt door een gedoogpartij, d.w.z. een partij die niet tot de regering behoort, maar een gedoogakkoord met de coalitiepartijen heeft gesloten, syn.: gedoogkabinet

‘Daggeren’ kreeg 19 procent van de stemmen. Het is ‘dansen alsof je seks hebt‘ en werd populair door de tv-hit Oh Oh Cherso. Van Dale definieert het als ‘erotisch dansen, waarbij de danspartners dansend ‘de daad’ nabootsen’.

Op drie eindigde ‘bestuursobesitas’. Ook per categorie werden winnaars gekozen, zoals ‘pingen’ in de categorie lifestyle, ‘dr. Bibberregel’ in de categorie sport/amusement en ‘obesitaks’ in de categorie economie. Vorig jaar was ‘ontvrienden’ Woord van het Jaar. De verkiezing werd in 2003 in het leven geroepen; alle voorgaande winnaars staan hier.

In België koos een kwart van de stemmers voor ‘tentsletje’ als Woord van het Jaar: ‘een meisje dat bv. op een festivalweide met verschillende mannen seksuele betrekkingen in haar tentje heeft.’