Fraude vermoed bij tellen stemmen Kosovo

Internationale waarnemers van de parlementsverkiezingen in Kosovo vermoeden stembusfraude. In twee kiesdistricten in het centrum van het land was de opkomst (94 en 87 procent) bijna twee keer hoger dan elders. Bovendien stemde daar vrijwel iedereen op de Democratische Partij voor Kosovo (PDK). Bij een stembureau zou zelfs een opkomstpercentage van 149 procent zijn geregistreerd.

PDK, de partij van de zittende premier en ex-rebellenleider Hashim Thaci, haalde volgens de voorlopige uitslagen 31 procent van de stemmen en is daarmee opnieuw de grootste.

Europarlementariër en verkiezingswaarnemer Doris Pack noemde het stemgedrag in de regio Drenica in Midden-Kosovo „verdacht” en zei dat het haar deed denken aan landen met autoritaire regimes. „Kun je geloven dat 95 procent voor dezelfde partij is gaan stemmen? Ik geloof niet dat dit kan, niet in een land als Kosovo, waar we democratische structuren proberen te installeren.”

De verkiezingen van zondag worden door waarnemers gezien als een test voor de democratie in het jonge land. Het waren de eerste parlementsverkiezingen in Kosovo sinds de voormalige Servische provincie in februari 2008 de onafhankelijkheid uitriep.

Hoewel het Kosovaarse kiescomité meldde dat de verkiezingen naar tevredenheid waren verlopen, druppelden in de loop van zondag en maandag berichten binnen over onregelmatigheden. Een videoteam van Balkan Insight, een website met nieuws, filmde hoe een lokaal kiescomité drie uur voor sluitingstijd van het stembureau de uitslag al invulde. Dagblad Koha Ditore meldde dat stemmen voor 50 euro op internet te koop werden aangeboden.

Vanuit Servische enclaves kwamen berichten over intimidaties en kleinschalig geweld tussen de deelnemende partijen. In het door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo was de opkomst nihil. Vorige week nog werd een lokale politicus die de verkiezingen promootte op klaarlichte dag vermoord. Het is onzeker of er opnieuw wordt gestemd in de verdachte districten, thuisbasis van de PDK. Volgens Pieter Feith, de hoogste EU-vertegenwoordiger in Kosovo, waren de verkiezingen goed georganiseerd. Hij is teleurgesteld over de onregelmatigheden. Daaruit blijkt „dat democratie een leerproces is”.