Forse bezuinigingen bij Delta (Borssele)

Het Zeeuwse nutsbedrijf Delta, dat een kerncentrale wil bouwen in Borssele, verkleint en vervangt bijna de hele raad van commissarissen. De raad gaat terug van negen naar vijf leden. Zeven plaatsen die nu nog worden bezet door lokale politici zullen per 1 januari worden ingenomen door drie topmensen uit het bedrijfsleven, onder wie directeur Peter de Wit van energieconcern Shell Nederland.

Dat heeft Delta gisteren tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering aangekondigd. Verder gaat het concern, dat in financiële problemen verkeert, zijn dividendbeleid aanpassen ten nadele van de aandeelhouders. Ook werd het faillissement bekendgemaakt van dochteronderneming Biovalue, die biodiesel produceert.

Aanleiding van deze ingrepen is de slechte financiële situatie waarin Delta verkeert. Het bedrijf zag zijn winst vorig jaar kelderen naar 7 miljoen euro. In 2008 bedroeg die nog 101 miljoen euro. Een dergelijk niveau verwacht het bedrijf pas weer in 2012 te halen.

Om de financiën op orde te krijgen werd dochterbedrijf Biovalue eerder dit jaar al in de verkoop gezet. Een eigenaar is niet gevonden en daarom is nu faillissement aangevraagd. Vorige maand kondigde Delta aan ook Solland Solar, dat zonnecellen produceert, te gaan verkopen.

Wat betreft het dividendbeleid handhaaft Delta dat de aandeelhouders (provincie Zeeland en lokale gemeenten) 50 procent van de vrij beschikbare winst krijgen, maar de ondergrens van 50 miljoen euro wordt daarbij geschrapt. Daardoor zal het dividend in 2011 en 2012 naar verwachting slechts 35 tot 40 miljoen euro bedragen.

Behalve Peter de Wit van Shell Nederland komen in de raad van commissarissen van Delta nog twee andere topmanagers: voormalig bestuursvoorzitter Jan Bout van ingenieursbureau Haskoning en bestuurslid Rob Frohn van chemiebedrijf AkzoNobel. Hun commerciële ervaringen en brede netwerk zullen van pas komen bij het realiseren van Delta’s belangrijkste project, het bouwen van een kerncentrale. Delta is daarvoor vorige maand een samenwerking aangegaan met het Franse EDF.