Eerste Kamer stemt zoals verwacht tegen btw-verhoging

In de Eerste Kamer stemde vanmiddag een meerderheid van de senatoren tegen de btw-verhoging op de podiumkunsten.
In de Eerste Kamer stemde vanmiddag een meerderheid van de senatoren tegen de btw-verhoging op de podiumkunsten.

De Eerste Kamer heeft tegen het verhogen van de btw op de podiumkunsten gestemd. Een meerderheid van de senaat riep het kabinet zojuist per motie op de btw op de podiumkunsten niet te verhogen. Coalitiepartijen CDA en VVD stemden zoals verwacht tegen.

De uitkomst van de stemming is ”helemaal in de lijn der verwachting”, zegt politiek redacteur Pieter van Os. Hij was vorige week dinsdag in de Eerste Kamer toen de senatoren zich bij de Algemene Politieke Beschouwingen al in meerderheid achter een motie tegen de btw-verhoging schaarden.

Volgende week dinsdag komt de btw-verhoging op de podiumkunsten weer aan de orde. Dan debatteert de Eerste Kamer over het belastingplan. Dat debat wordt volgens Van Os ”heel spannend”, want als de senaat de btw-verhoging nog wil tegenhouden moet het het hele belastingplan afstemmen. Die kans is niet groot, aldus Van Os, maar als dat wel gebeurt ontstaat er een ”groot politiek probleem”.

Premier Rutte, die vrijdag nog zei dat hij niet verwachtte dat de senaat tegen zou stemmen, zei dat het kabinet de uitslag van de stemming vrijdag bespreekt:

Het is ingewikkeld, maar als een Kamer een motie aanneemt is het kabinet gehouden daar serieus en in alle rust naar te kijken. - Rutte tegen het ANP.