Berlusconi staat voor cruciale stemming

Vandaag stemmen Senaat en Kamer over het beleid van de Italiaanse premier.

Berlusconi sprak gisteren de Senaat toe, in een laatste poging steun te vinden.

De week van de waarheid is begonnen voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. In een laatste poging steun te vinden, sprak hij gisteren het Italiaanse parlement toe. Het zou „krankzinnig”, „onverantwoordelijk” zijn om het kabinet in deze tijden van economische crisis te laten vallen, hield hij gisteren de leden van de Senaat voor.

Vandaag is het ‘B-day’. Dan stemmen Senaat en Kamer over Berlusconi’s beleid. In de Kamer liggen twee moties van wantrouwen voor. De uitslag is ongewis en hangt op een paar stemmen. Berlusconi leunt op wat er over is van zijn partij en op de Noord-Italiaanse Lega Nord van Umberto Bossi. Doorslaggevend kan de zwangerschap van drie oppositieparlementariërs zijn. Een van hen is op 13 december uitgerekend en kan mogelijk niet stemmen.

In vergelijking met de keiharde strijd van vorige week was Berlusconi’s toespraak gisteren zeer rustig van toon. Zonder stemverheffing somde hij zijn verdiensten op en probeerde hij de senatoren voor zich te winnen. Hij stelde voor over een nieuwe beleidsagenda te spreken en verkiezingen tot 2013 te laten wachten.

„Het was een gematigde toespraak door een premier die alleen gematigd is als hij in de Kamer is”, zegt onderzoeksjournalist Peter Gomez van de krant il Fatto, die als geen ander heeft gegraven in het verleden van Berlusconi.

Het jaar 2010 was een ‘annus horribilis’ voor Berlusconi. Hij verloor vier bewindslieden wegens corruptie. Er waren steeds hardnekkiger berichten over de ‘Bunga Bunga-party’s’ bij de premier thuis, waarbij hordes schaars geklede meisjes de bloemetjes buiten zetten. Het vuilnis keerde terug in de straten van Napels. En via WikiLeaks uitgelekte verslagen van de Amerikaanse ambassade in Rome werpen een twijfelachtig licht op Berlusconi’s vriendschap met de Russische president Poetin. Volgens diplomaten is Berlusconi de „spreekbuis van Poetin” in West-Europa. Amerikaanse diplomaten noemen hem in berichten naar Washington zelfs „incapabel, ijdel en inefficiënt”.

Zaterdag demonstreerden tienduizenden tegenstanders in Rome tegen de premier. Aanhangers van Berlusconi kwamen op vele pleinen samen. Ze konden er bij kiosken handtekeningen zetten om hun steun aan hem te bevestigen.

Italië wordt sinds een half jaar geconfronteerd met een almaar voortdurende politieke crisis. Vlak voor de zomer braken de partijgenoten Berlusconi en Gianfranco Fini met elkaar. Fini noemde Berlusconi „ondemocratisch” en „dictatoriaal”. Dit weekend zei Fini dat zijn nieuwe partij Toekomst en Vrijheid tegen Berlusconi zal stemmen. Volgens hem wil Berlusconi „enkel regeren om op het pluche te blijven, zodat hij niet kan worden vervolgd door justitie”. In een tweegevecht zullen Berlusconi en Fini vandaag de degens kruisen. Al meer dan een half jaar dagen ze elkaar uit, maar nu wordt het menens.

Berlusconi hield zondag een diner met zijn senatoren en tafelde gisteravond met de Kamerleden in de hoop de rijen gesloten te houden. Fini beschuldigt hem ervan dat hij Kamerleden heeft omgekocht. Justitie in Rome heeft een onderzoek ingesteld.