Opinie

Nederland gaat achterlopen

Scherm op klimaattop in Cancún houdt broeikasgassen bij (Foto AFP)

Scherm op klimaattop in Cancún houdt broeikasgassen bij (Foto AFP)Scherm op klimaattop in Cancún houdt broeikasgassen bij (Foto AFP)

De conclusie is al wel vaker getrokken, als Nederland aan zijn Europese klimaatverplichtingen wil voldoen, moet er nog veel gebeuren. Zelfs nu de huidige regering afziet van het ambitieuze doel om niet voor de troepen uit te lopen en gewoon 20 procent in plaats van 30 procent CO2 te reduceren.

Het Carbon Disclosure Project (CDP) komt met dezelfde conclusie. Het CDP, dat nu zo’n tien jaar bestaat en sinds drie jaar ook informatie verzamelt over Nederland, richt zich vooral op het bedrijfsleven, maar die zullen toch voor de meeste reductie moeten zorgen. Het bedrijfsleven, staat in hun nieuwe rapport, moet nog grote stappen zetten om te zorgen dat Nederland zijn CO2-doelstellingen haalt.

Maar het gaat het CDP niet in de eerste plaats om de reductie zelf. De organisatie wil dat bedrijven van klimaatbeleid een integraal onderdeel maken van hun bedrijfsstrategie. Daartoe vragen ze bedrijven een vragenlijst in te vullen over hun beleid. Op basis daarvan komen ze tot een lijst van bedrijven die het goed doen en die het juist wat minder doen. Dat blijkt goed te werken, concludeerde de Britse overheid eerder (lees hier en hier).

KPN, Philips en Shell zijn volgens het CDP de bedrijven die het meest doen om hun uitstoot te verminderen. Ook in een tweede lijst staan Philips en Shell in de top-drie. Samen met DSM voeren ze de lijst aan van bedrijven die zeer transparant zijn over hun CO2-uitstoot.

Veel Nederlandse bedrijven hebben kennelijk weinig zin om mee te werken aan die transparantie. De respons die het CDP kreeg op de vragenlijst was dit jaar slechts 62 procent, nog iets minder dan de 64 procent van vorig jaar. Van de top-500 bedrijven die het CDP wereldwijd om informatie vraagt, geeft gemiddeld ruim 80 procent antwoord.

Twee jaar geleden vroeg NRC Handelsblad redacteur Marcel aan de Brugh bedrijven waarom ze niet hadden meegewerkt:

Industrieconcern Stork laat weten dat het sinds afgelopen februari niet meer beursgenoteerd is. ASM International beweert amper broeikasgassen uit te stoten bij de assemblage van chipmachines. Vastgoedbeheerder VastNed zegt al aan zoveel initiatieven mee te doen.
SNS Reaal heeft „eenvoudigweg geen tijd gehad” om de lijst in te vullen, zo laat het bedrijf via een woordvoerder weten. „Bovendien was degene die zich met dit soort zaken bezighoudt, net ziek”, zegt hij. Opvallend genoeg is SNS Reaal, via zijn beleggingsdochter SNS Asset Management, een van de investeerders die zich heeft aangesloten bij het project.
Baggeraar Boskalis laat weten vooral op projectbasis te werken. Hetzelfde zegt Fugro, dat de aarde in opdracht van derden scant op olie, gas en andere grondstoffen. Het aantal schepen, vliegtuigjes en trucks dat het bedrijf inzet, varieert door het jaar heen. Dat maakt het lastig om de uitstoot van broeikasgassen goed in kaart te brengen. Daar was ook weinig tijd voor, aldus de woordvoerder.

Toch wil het CDP een vestiging openen in Amsterdam. In het persbericht staat: ‘De Nederlandse overheid en instellingen spelen een centrale rol in het Europese klimaatbeleid. Daarnaast is er een sterke community in beleggings- en pensioenfondsen die concrete actie onderneemt tegen klimaatverandering. Daarom is Amsterdam een belangrijke regionale hub voor het CDP.

Overigens is het wel interessant om de inleiding van de Nederlandse klimaatgezant Hugo von Meijenfeldt van vorig jaar te vergelijken met die van dit jaar. In 2009 schreef hij:

The fight against climate change is one of the biggest battles in history. To win this fight we all need to do our share: governments, business, NGOs and the public. It must be a collective effort.

Dit jaar luidt zijn veel rustiger getoonzette eerste zin:

In the face of climate change, Europe is committed to transforming itself into a highly energy-efficient, low-carbon economy.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.