Wakker liggen over geweld

Wat: onderzoek naar ‘issues’ waar Nederlanders zich druk over maken

Waarom: omdat dat vast iets over de thema’s van volgend jaar zegt

Alleen in het derde kwartaal van afgelopen jaar maakten de Nederlanders die meededen aan de ‘Issuebarometer’ zich het drukst over de situatie in politiek Den Haag. De overige kwartalen van 2010 was hun belangrijkste ‘drukmaak-thema’ asociaal gedrag en het gebrek aan tolerantie in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeksbureau Trendbox gisteren bekend maakte. Ander belangrijk thema is de populariteit van Geert Wilders en zijn PVV, in combinatie met de invloed van de islam in Nederland. Derde maatschappelijke zorg is de verzorgingsstaat; de vijfhonderd ondervraagden zijn bezorgd over de kwaliteit van de zorg en het onderwijs. Volgens Trendbox zeggen deze zorgen iets over volgend jaar. Als het „op bovenstaande punten tegenzit, wordt 2011 een bijzonder onrustig jaar”, voorspelt het bureau. Het aantal geweldsincidenten dat in de media komt is cruciaal, net als de geloofwaardigheid van het kabinetsbeleid. (NRC)