Tv-zenders SBS staan te koop

De commerciële televisiezenders SBS 6, Net 5 en Veronica komen mogelijk in andere handen. De Duitse eigenaar ProSiebenSat1 overweegt de verkoop van zijn belangen in Nederland, België en Scandinavië. Dat zou het medialandschap hier aanzienlijk veranderen.

Een woordvoerder van SBS Nederland bevestigde vanochtend dat wordt nagedacht over verkoop. „Dat is ons vorige week gemeld. Maar verkoop is niet zeker, alles is nog open. We zouden ook onderdeel van ProSiebenSat1 kunnen blijven.” Zaterdag maakte topman Thomas Ebeling van ProSiebenSat1 in een interview met dagblad Frankfurter Allgemeine bekend dat het concern overweegt zich te concentreren op Duitsland en centraal Europa. Ebeling heeft dit jaar het bedrijf in Duitsland fors gereorganiseerd. „Verkoop van onderdelen is dan te overwegen als we een aantrekkelijk bod krijgen. We willen in geen geval het hele SBS verkopen”, aldus Ebeling tegen de krant.

ProSiebenSat1 is de tweede tv-groep van Europa. Alleen RTL Group, onderdeel van mediaconcern Bertelsmann, is groter. SBS heeft in veertien landen dertig tv-zenders en achttien radiostations. ProSiebenSat1 ontstond in 2007. Investeringsmaatschappijen KKR en Permira voegden hun belangen in ProSiebenSat1 en SBS samen. De investeerders hebben samen 56,7 procent van de aandelen; 37,3 procent wordt verhandeld op de beurs. De overige 6 procent is in handen van Telegraaf Media Groep (TMG). De uitgever had al jaren een belang in SBS.

De raad van bestuur van TMG kreeg de afgelopen jaren flinke kritiek van zijn eigen aandeelhouders op de transactie met ProSiebenSat1. TMG zag de waarde van zijn belang verminderen, omdat ProSiebenSat1 veel last had van de economische crisis. Nu lijken de kansen te keren voor TMG: het verdient op de eventuele verkoop van zijn belang, maar het zou ook de Nederlandse SBS-zenders kunnen kopen en zo een stevige positie in commerciële tv krijgen. Die weg lijkt vrij nu het kabinet de Tijdelijke wet mediaconcentraties schrapt. In België zou RTL zijn lang gekoesterde entree kunnen maken op de Vlaamse tv-markt met de overname van SBS-zenders VT4 en VijfTV.