Toch weg door Russisch bos

De slag om het bos van de Moskouse voorstad Chimki is definitief verloren, nu het Kremlin een dezer dagen alsnog lijkt te besluiten om door te gaan met de bouw van een nieuwe tolweg van Moskou naar Sint-Petersburg. Dat hebben althans enkele hoge ambtenaren van het Kremlin naar buiten gebracht.

De aanleg van de weg door het eeuwenoude bos werd in augustus door president Medvedev tijdelijk stilgelegd, toen protesterende milieuactivisten steeds meer aanhang kregen en het Kremlin zich zorgen begon te maken over de opkomst van een nieuwe oppositiebeweging. Medvedev beloofde alternatieve routes te onderzoeken. Maar anders dan de milieuactivisten zeggen, zijn die er volgens de lekkende ambtenaren niet.

Behalve het Kremlin was ook de Franse regering niet blij met het stopzetten van de aanleg van de weg. De Franse wegenbouwer SZKK is samen met het Russische bedrijf N-Trans en premier Poetins voormalige judoleraar Arkadi Rotenberg verantwoordelijk voor de aanleg van de weg en was net begonnen met het kappen. Met het project zijn vele miljarden euro’s gemoeid. Om de patstelling te doorbreken, reisde de Franse premier Fillon vorige week naar Moskou. Daar werd nog eens duidelijk gemaakt dat als het traject van de weg wordt gewijzigd, de Russische staat een schadevergoeding aan de Fransen moet betalen van 122 miljoen euro.

Milieuactivisten hebben nog slechts een sprankje hoop dat de weg elders komt. Ook omdat ze menen dat met het recente ontslag van de Moskouse burgemeester Loezjkov een belangrijk obstakel voor een alternatieve route is opgeruimd. „Maar zij hebben het bij het verkeerde eind”, zegt parlementslid Ilja Ponomarjov. „Want ook Loezjkov wilde een alternatieve route: over een stuk grond van zijn vrouw, dat hij met veel winst aan de staat had willen verkopen. Loezjkov werd juist afgezet omdat hij tegen het huidige traject was.”