Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Fuentes: ‘Spanje won het WK met doping’

De Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes, hoofdverdachte in een omvangrijke dopingzaak, zou zich tegen celgenoten hebben uitgelaten over het Spaanse voetbalteam. ‘Ze zijn de wereldbeker kwijt als ik mijn mond opendoe.’

De Spaanse sportkrant Marca tekende dat op. Ook het Europees Kampioenschap van 2008 zou met behulp van doping zijn binnengehaald. Controversiële uitspraken, maar wel van een onbetrouwbare sportarts die weinig meer te verliezen heeft.

Xavi Hernandez, Spaans international, ontkent dan ook: ‘ik kan met volle zekerheid zeggen dat we het WK hebben gewonnen zonder hulp van doping.’

Nederland verloor de finale van het WK na verlenging met 1-0 van Spanje (pijnlijk filmpje). Fuentes zit vast voor een dopingschandaal dat zich vooral in de wielerwereld afspeelt, al heeft hij zelf al vaker geroepen dat ook andere sporters bij hem aanklopten. De Franse krant Le Monde meldde vier jaar geleden dat FC Barcelona en Real Madrid gebruik zouden maken van zijn diensten.