Premier Kosovo eist verkiezingswinst op

De Kosovaarse premier Thaci heeft gisteravond laat de verkiezingswinst opgeëist voor zijn PDK-partij. “De overwinning is voor ons”, juichte Thaci. De belangrijkste rivaal ziet dat anders.

Aanhangers van de PDK vieren de overwinning in Pristina, Kosovo.
Aanhangers van de PDK vieren de overwinning in Pristina, Kosovo. Foto AP

De Kosovaarse premier Thaci heeft gisteravond laat de verkiezingswinst opgeëist voor zijn PDK-partij. “De overwinning is voor ons”,  juichte Thaci. De belangrijkste rivaal ziet dat anders.

Uit de exitpolls bleek dat de Democratische Partij (PDK) 31 procent van de stemmen had gekregen. De belangrijkste uitdager LDK komt uit op 25 procent. Volgens die partij klopt de telling niet en staat zij zelf aan de leiding.
De kiescommissie maakt waarschijnlijk vandaag de officiële voorlopige uitslagen bekend.

Feest
In de hoofdstad Pristina gingen aanhangers van de PDK met vlaggen en foto’s van Thaci de straat op.

“We stemden voor de Europese en Atlantische toekomst van Kosovo”, aldus Thaci. “Nu kunnen we terecht verwachten dat we lid worden van de NAVO en de Europese Unie, want het volk van Kosovo heeft daar voor gestemd.”

Verkiezingen
Kosovo hield gisteren de eerste algemene verkiezingen sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid van Servië in 2008. De opkomst was zeer laag. De verkiezingen zijn rustig verlopen. Kosovo wordt door Servië nog steeds als een provincie beschouwd.