NS stopt met spoorboekje

Na bijna een eeuw kunnen treinreizigers sinds gisteren niet meer reizen met behulp van het papieren spoorboekje. De nieuwe dienstregeling, die gisteren inging, is alleen nog maar op internet en op de stations te vinden.

In 1917 werd voor het eerst de ‘officieele reisgids der Nederlandse Spoorwegen’ uitgebracht. Daarvoor waren reizigers aangewezen op A4’tjes met treintijden op de stations. Volgens de NS gebruikt van alle reizigers nog maar 1 procent het huidige spoorboekje.

De nieuwe dienstregeling verliep gisteren zonder noemenswaardige problemen, in een maand die voor de NS in het teken stond van chaos en vertragingen. President-directeur Bert Klerk van ProRail zei gisteren in televisieprogramma Buitenhof nog dat het spoorsysteem te complex is en „aan de grens zit”. (NRC)