Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Mexicaanse griep rukt op, maar geen reden tot zorg

Inentingen tegen de Mexicaanse griep vorig jaar in Nijmegen. Foto Rien Zilvold
Inentingen tegen de Mexicaanse griep vorig jaar in Nijmegen. Foto Rien Zilvold Inentingen tegen de Mexicaanse griep in Nijmegen vorig jaar. Foto Rien Zilvold
De Mexicaanse griep, het H1N1-virus, rukt opnieuw op in Europa. In zes weken tijd zijn er al tien mensen om het leven gekomen in Groot-Brittannië. Ook in België zijn de eerste zieken met symptomen gesignaleerd. Dat schrijft De Morgen vandaag.

De Belgische griepcommissaris Marc van Ranst roept zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren. “Zeker bij zwangere vrouwen, maar ook bij andere risicogroepen zoals oudere mensen, is waakzaamheid geboden”, aldus Van Ranst. Er is volgens hem voorlopig geen reden tot zorg.

Nederland
“Het virus komt zonder twijfel naar Nederland toe”, reageert NRC-wetenschapsredacteur Wim Köhler. Maar gelukkig zit de griepvariant sinds dit jaar in het vaccin. “Veel mensen zijn vorig jaar al in aanraking gekomen met het virus, dus zij zouden nu afweerstoffen moeten hebben”, aldus Köhler. Het virus is immers nauwelijks veranderd.

Vroege piek
Opmerkelijk is daarnaast de vroege opkomst van het virus. Vaak begint de wintergriep eind december en ligt het hoogtepunt ergens eind januari, begin februari. “Omdat de Mexicaanse griep nu al oprukt, zal die piek waarschijnlijk al begin januari liggen”, aldus Köhler.

Groot-Brittannië
De Britse slachtoffers zijn allemaal volwassenen van niet ouder dan 65 jaar, waarvan de meeste al gezondheidsklachten ondervonden. Zie hier een wekelijkse griepupdate (met kaartjes) van het European Centre for Disease Prevention and Control.

Wie vorig jaar aan Mexicaanse griep stierf, moest een paar keer andere griep hebben gehad, zo blijkt uit onderzoek. Lees een bericht hierover in de Wetenschapsbijlage van NRC van afgelopen zaterdag.