Kort nieuws Binnenland

Verkeersongevallen met drugs: veel gebruik van ghb

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 dec. In bijna een kwart van de verkeersongevallen waarbij drugsgebruik een rol speelt, hebben betrokkenen de partydrug ghb gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Forensisch Instituut. Het onderzocht bloed van verkeersdeelnemers die de politie verdenkt van drugsgebruik en trok de cijfers na in opdracht van dagblad Trouw. In 2009 bleek dat bij 172 van de 750 bloedmonsters sprake was van ghb. Het kabinet wil vanaf 2012 de politie speekseltests laten afnemen bij weggebruikers die mogelijk onder invloed van drugs zijn. De test spoort onder meer cocaïne, xtc, hasj en morfine op, maar geen ghb.

Verdachte in proces Passage vrijgelaten

Amsterdam, 13 dec. De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag Ali A., een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage, op vrije voeten gesteld. A. heeft ruim 3,5 jaar in voorarrest gezeten. Het Openbaar Ministerie ziet hem als een van de hoofdverdachten in Passage. Hij zou betrokken zijn geweest bij een plan om een Turkse crimineel te liquideren. Daarnaast wordt A., evenals de andere Passageverdachten, verweten dat hij lid is geweest van een organisatie die het plegen van liquidaties als doel had. De rechtbank achtte de verdenking voor liquidatieplannen van A. inmiddels niet sterk genoeg meer om hem daarvoor nog vast te houden. (ANP)

Theoloog Anton Houtepen dood

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 13 dec. De rooms-katholieke theoloog Anton Houtepen is afgelopen zaterdag op 70-jarige leeftijd in Utrecht overleden. Hij was tot 2005 hoogleraar oecumenica en interculturele theologie bij de faculteit Godgeleerdheid van de Universiteit Utrecht en directeur van het Interuniversitair Instituut voor Missiologie en Oecumenica in Utrecht. Houtepen had diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder God, een open vraag, Theologen op zoek naar God en Geloven in Gerechtigheid.

Protestmars tegen gasopslag Bergen

Bergen, 13 dec. Naar schatting 450 mensen hebben gisteravond in het Noord-Hollandse Bergen meegelopen in een stille protestmars tegen de plannen voor gasopslag in het gebied Bergermeer. Dit heeft voorzitter Rick Lindhout van de organiserende stichting Gasalarm2 gemeld. Onder de deelnemers bevonden zich de burgemeester van Bergen, de wethouder voor economische zaken en een aantal gemeenteraadsleden. Bergen verzet zich met name tegen de gasopslag uit angst voor milieuschade en het gevaar op aardschokken. (ANP)

NS: dienstregeling verloopt ‘gladjes’

Utrecht, 13 dec. De eerste dag van de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen is gisteren „gladjes” verlopen, aldus een woordvoerder van de NS. „De treinen rijden vooralsnog allemaal volgens schema.” Het papieren spoorboekje is afgeschaft. De nieuwe vertrektijden van de treinen zijn alleen nog op internet te vinden. Voor mensen die dat onhandig vinden, liggen er ook nog printjes per traject op de grote stations. (ANP)