Eerste bevalling in MRI-scanner

Het ter wereld komende kind, halverwege het geboortekanaal. Foto: Charité universiteitskliniek

Voor het eerst is een kind geboren in een MRI-scanner. De 24-jarige kersverse moeder baarde de primeur in een kliniek in Berlijn. Van de geboorte is een serie scans gemaakt, waarvan één foto (zie hierboven) is vrijgegeven.

Op het moment is nog weinig bekend over eventuele nieuwe bevindingen. Volgens NRC’s wetenschapsredacteur Wim Köhler is de bedoeling meer wetenschappelijke informatie over de bevalling te verzamelen.

“Ze hopen te ontdekken wat er bij de gang door het geboortekanaal zo vaak mis gaat dat uiteindelijk 15 procent van de vrouwen een keizersnede nodig heeft. Het is nog wachten op een wetenschappelijke publicatie.” - wetenschapsredacteur Wim Köhler

De nieuwe, open MRI-machine. Foto: Charité universiteitskliniekDe nieuwe, open MRI-machine. Foto: Charité universiteitskliniek

Het was niet eerder mogelijk te baren in een MRI-machine, omdat de buis daar simpelweg te klein voor was. In 1999 werden wel scans gemaakt van een vrijend paar. Daar waren twee zeer acrobatische proefpersonen voor nodig. De nieuwe beelden, van het resultaat van zo’n paring, zijn geschoten in een nieuw, open MRI-apparaat, gemaakt door Philips.