Opinie

Cancún in quotes

Patricia Espinosa (rechts) in gesprek met Christiana Figueres (Foto AFP)

Patricia Espinosa (rechts) in gesprek met Christiana Figueres (Foto AFP)Patricia Espinosa (rechts) in gesprek met Christiana Figueres (Foto AFP)

De klimaattop in Canún is geëindigd met een officieel besluit, of eigenlijk twee besluiten. Een over de lange termijn en een over het Kyoto-protocol. Volgend jaar moeten die resulteren in een nieuw verdrag. Hierbij een groot aantal reacties van de onderhandelaars. Daaruit spreekt tevredenheid, maar ook zorg over de vraag of het binnen een jaar gaat lukken.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN: Op dit moment is een perfecte overeenkomst niet haalbaar… perfect is de vijand van goed.
De natuur wacht niet op onze onderhandelingen, de wetenschap waarschuwt dat de mogelijkheid om ongecontroleerde klimaatverandering te voorkomen bijna voorbij is.

Christiana Figueres, hoofd van het VN-klimaatbureau: Dit is behoorlijk historisch… voor het eerst zijn landen het eens geworden over zo’n breed scala aan instrumenten die, vooral ontwikkelingslanden zullen helpen om te gaan met de risico’s van mitigatie en adaptatie.
Cancún heeft zijn werk gedaan.

Alden Meyer van de Union of Concerned Scientists: Het is niet genoeg om het klimaat te redden… Maar de geloofwaardigheid van de VN als een forum waar vooruitgang kan worden geboekt, is hersteld.
Fundamenteel is er geen overeenstemming over de lange termijn op het gebied van het juridische kader. Er bestaan zeer verschillende visies over hoe dat eruit zou moeten zijn.

Xie Zhenhua, de Chinese klimaatgezant: De onderhandelingen zullen ook in de toekomst moeilijk blijven.
Iedereen heeft nog vertrouwen in het multilateralisme.
We kunnen stellen dat het Kyoto-protocol overeind is gebleven, er wordt gesproken over een tweede verdragsperiode. Op de conferentie in Zuid-Afrika zullen we onderhandelen over de inhoud van die tweede periode van het protocol.

Todd Stern, de Amerikaanse klimaatgezant: Wat we nu hebben is een tekst die niet perfect is, maar zeker een goede basis biedt voor vooruitgang.

Chris Huhne, Britse minister van Energie en Klimaat: Ik denk dat het [Cancún] een akkoord over 30 procent [CO2-reductie] in de Europese Unie dichterbij heeft gebracht. Op dat punt hebben we toch al veel vooruitgang geboekt.

Evo Morales, president van Bolivia: Als we hier in Cancún het Kyoto-protocol weggooien, plegen we ecocide, dat is het equivalent van genocide.

Pablo Solon, leider van de Boliviaanse delegatie: Bolivia is niet bereid een document te ondertekenen dat leidt tot een stijging van de gemiddelde temperatuur die meer mensen dichter bij de dood zal brengen.
De Verenigde Staten hebben een grote invloed op de tekst gehad. Dit is in wezen de tekst die de VS in Kopenhagen hadden voorgesteld.

Ali al-Naima, olieminister in Saoedi-Arabië: We verwachten dat de uitkomst [van cancún] protectionistische handelspolitiek ontmoedigt die een vooroordeel vormt tegen olieproducten.

Jairam Ramesh, de Indiase minister van Milieu: Het belangrijkste is dat het multilaterale proces een stevige impuls heeft gekregen, nadat het eerder een historisch dieptepunt bereikte… Maar het kan nog steeds mislukken.

Mohammed Hasan Mahmud, minister van Milieu in Bangladesh: Ik betwijfel of [de volgende conferentie in Durban] de vereiste resultaten zullen opleveren als de onderhandelingen net zo gaan als ze hier zijn gegaan.

Joop Atsma, de Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu: De uitkomst van de klimaatconferentie in Cancún is positief en realistisch. Het illustreert dat een realistische stap voor stap inzet effectief kan zijn om ambitieuze doelen dichter bij te brengen.

Connie Hedegaard, Europees commissaris voor Klimaat: We hebben nog een lange, uitdagende weg voor ons liggen. Of het in korte tijd lukt om een juridisch bindend verdrag te sluiten, weet ik niet.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie: De overeenkomst van Cancún over klimaatverandering die vandaag is bereikt, betekent een belangrijke stap op weg naar een uitgebreid en juridisch bindend kader voor een wereldwijde klimaataanpak.

Mostafa Kamal Tolba, oud-chef van de VN milieuorganisatie UNEP: Bij verdragen waarover ik onderhandelde heb ik nooit open bijeenkomsten gehad. Het eerste wat ik altijd deed was afzonderlijke gesprekken voeren met ontwikkelingslanden en geïndustrialiseerde landen en zorgen dat ze het in principe eens waren voordat ze achter een microfoon konden plaatsnemen.
Ik ben van nature een optimist, ik ben nooit pessimistisch. Maar ik betwijfel dat ze een akkoord zullen bereiken tussen nu en Johannesburg, en ook dat is mogelijk niet het slot.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.