Beurzen wereldwijd optimistisch gestemd

De aandelenbeurzen zijn de handelsweek in opperbeste stemming begonnen. Na de twee weken van winst – de beursgraadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs steeg de afgelopen weken in een rechte lijn van 326 punten naar 350 – stond de AEX vanmiddag op 252 punten, een winst van 0,5 procent.

Het optimisme op de beurs wordt gevoed door macro-economische omstandigheden. Beleggers werden positief verrast door het feit dat de rente in China niet is verhoogd om de oplopende inflatie te beteugelen. Uit cijfers van de Chinese overheid blijkt dat de inflatie in november opliep tot 5,1 procent. De kredietverlening in China wordt wel beperkt. Banken moeten hogere reserves aanhouden voor leningen die ze uitgeven, wat goed viel bij beleggers.

De stijgende grondstoffenprijzen zijn ook reden voor de optimistische stemming op de beurzen wereldwijd. De prijs van olie ligt boven de 90 dollar per vat. Analisten verwachten dat de olieprijs in de eerste helft van 2011 boven de 100 dollar per vat komt.

Het aandeel Koninklijke Olie profiteert van de stijgende olieprijs. Het aandeel stond om een uur op 24,50 euro. Dat is de hoogste koers in ruim twee jaar. Een ander bedrijf dat profiteert van de stijgende grondstoffenprijzen is staalgigant ArcelorMittal. De koers van dit bedrijf is sinds eind november met bijna 15 procent gestegen. Ook dat heeft alles te maken met de aanhoudende hausse op de grondstoffenmarkten. Het aandeel was vandaag de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van bijna 3 procent op 27,90.