Berlusconi verzoenend voor cruciale stemming

De week van de waarheid is begonnen voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. In een laatste poging steun te vinden, sprak hij vandaag het Italiaanse parlement toe. Het zou „krankzinnig”, „onverantwoordelijk” zijn om het kabinet in deze tijden van economische crisis te laten vallen, hield hij vanochtend de leden van de Senaat voor.

Morgen is het ‘B-day’. Dan stemmen Senaat en Kamer over Berlusconi’s beleid. In de Kamer liggen twee moties van wantrouwen voor. De uitslag is ongewis en hangt op een paar stemmen.

In vergelijking met de keiharde strijd van de afgelopen week was Berlusconi’s toespraak vanochtend zeer rustig van toon. Zonder stemverheffing somde hij zijn verdiensten op en probeerde hij de senatoren voor zich te winnen. Hij stelde voor over een nieuwe beleidsagenda te spreken en verkiezingen tot 2013 te laten wachten.

„Het was een gematigde toespraak door een premier die alleen gematigd is als hij in de Kamer is”, aldus onderzoeksjournalist Peter Gomez van de krant il Fatto, die als geen ander heeft gegraven in het verleden van Berlusconi.

Het jaar 2010 was een ‘annus horribilis’ voor Berlusconi. Hij verloor vier bewindslieden wegens corruptie, het vuilnis keerde terug in de straten van Napels en WikiLeaks zette hem neer als een „spreekbuis van de Russische leider Poetin”.

Zaterdag demonstreerden tienduizenden tegenstanders in Rome tegen de premier. Aanhangers van Berlusconi kwamen op vele pleinen samen. Ze konden er bij kiosken handtekeningen zetten om hun steun aan hem te bevestigen.

Italië wordt sinds een half jaar geconfronteerd met een almaar voortdurende politieke crisis. Vlak voor de zomer braken de partijgenoten Berlusconi en Gianfranco Fini met elkaar. Fini noemde Berlusconi „ondemocratisch” en „dictatoriaal”. Dit weekend zei Fini dat zijn nieuwe partij Toekomst en Vrijheid tegen Berlusconi zal stemmen. Volgens hem wil Berlusconi „enkel regeren om op het pluche te blijven, zodat hij niet kan worden vervolgd door justitie”.

Berlusconi hield gisteravond een diner met zijn senatoren, en tafelt vanavond met de Kamerleden in de hoop de rijen gesloten te houden. Fini beschuldigt Berlusconi ervan dat hij Kamerleden heeft omgekocht. Justitie in Rome heeft een onderzoek ingesteld.