Berlusconi: ‘Mij wegsturen? Krankzinnig en onverantwoord’

Berlusconi vanochtend in het parlement te Rome. (Foto Reuters)

Silvio Berlusconi heeft vandaag tegen het Italiaanse parlement gezegd dat hem wegsturen tijdens een economische crisis “krankzinnig en onverantwoord” zou zijn. Morgen stemmen Senaat en Kamer in Rome over het aanblijven van de premier en zijn kabinet. Twee moties van wantrouwen zijn ingediend. En sinds gisteren onderzoekt de politie op aangeven van de oppositiepartijen of Berlusconi bij hen heeft geshopt voor stemmen. “Ridicuul”, vindt de premier.

Italië-correspondent voor NRC, Bas Mesters:

In vergelijking met de keiharde strijd van de afgelopen week was Berlusconi’s toespraak vanochtend zeer rustig van toon. Zonder stemverheffing somde hij zijn verdiensten op en probeerde hij de senatoren voor zich te winnen. Nog nooit was de druk op hem zo groot. Sinds Berlusconi voor de zomer zijn rivaal Gianfranco Fini uit de partij heeft gezet, is hij de controle kwijt en verkeert zijn kabinet in een voortdurende val. Hij verloor in 2010 vier bewindslieden vanwege corruptie, de vuilnis keerde terug in de straten van Napels en de WikiLeaks zetten hem neer als een “spreekbuis van de Russische leider Poetin”.

Berlusconi zou de stemmen bij leden van de oppositie hebben proberen te kopen in aanloop naar de cruciale stemming van morgen over de toekomst van de premier. De uitslag van de stemming is ongewis en hangt op enkele stemmen. Tienduizenden aanhangers van Fini’s Democratische Partij demonstreerden dit weekend in Rome tegen Berlusconi. Supporters van zijn Volk van de Vrijheid probeerden bij kiosken handtekeningen te verzamelen om steun aan de premier bevestigd te krijgen.

De uitkomst van de stemming morgen kan grote gevolgen voor Italië en de euro hebben. Bas Mesters:

Een val van het kabinet, of ook een zeer nipte winst van Berlusconi, kan het huidige vertrouwen in het strikte begrotingsbeleid van minister van Financiën Giulio Tremonti ondermijnen. Het land met de grootste staatschuld van Europa zou daardoor, na Griekenland en Ierland, het volgende slachtoffer van financiële speculanten kunnen worden.