Ahmadinejad versterkt greep op Iraanse buitenlandpolitiek

Mahmoud Ahmadinejad (tweede van links) bekijkt een nucleaire installatie in Teheran. Foto AP

De Iraanse president Ahmadinejad heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Manoucher Mottaki ontslagen. Dat meldt persbureau IRNA.

Ahmadinejad heeft een topfiguur van het Iraanse kernenergie-programma, dat in het Westen omstreden is, aangesteld als waarnemend minister.

Het ontslag past in het kader van Ahmadinejads inspanningen om verder zijn stempel op de buitenlandpolitiek te drukken, zegt NRC-redacteur Midden-Oosten Carolien Roelants. “Het buitenlands beleid valt onder het gezag van opperste leider ayatollah Khamenei. Ahmadinejad is een soort manager die de dagelijkse leiding heeft. Maar hij probeert al een tijd het buitenlands beleid naar zich toe te trekken door eigen gezanten op verschillende posities te plaatsen.”

Mottaki is een oudgediende, met een diplomatieke stijl, zegt Roelants. En zoals bekend is Ahmadinejad een leider met een meer radicale, populistische stijl. Wel tekent Roelants aan dat het ontslag niet betekent dat Mottaki een gematigd of westers gezind minister was. “Het heeft niets te maken met liberaal of conservatief, of bereidheid tot compromissen sluiten met het Westen. In die zin zijn ze allemaal Iraans gezind, ook bijvoorbeeld de oppositie.”