Acht doden bij aanslag op NAVO in Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan zijn gisteren bij een zelfmoordbomaanslag zes militairen van de internationale troepenmacht en twee Afghaanse soldaten omgekomen.

De aanslag had plaats in het district Zhari in de provincie Kandahar waar de Amerikanen en hun bondgenoten sinds september, evenals in de provincie Helmand, met een groot offensief bezig zijn tegen de Talibaan en andere opstandelingen.

Volgens militaire bronnen zouden de zes omgekomen leden van de internationale ISAF-troepenmacht allen Amerikanen zijn.

De aanval vindt plaats kort voordat de Amerikaanse president Barack Obama met een herziening van de strategie voor Afghanistan komt, volgend op het besluit van vorig jaar om dertigduizend extra militairen naar het land te sturen.

Bij de aanslag van gisteren reed een minibus vol explosieven in op een controlepost bij de ingang van een legerbasis waar de militairen van de internationale troepenmacht juist bezig waren hun voertuigen in orde te maken voor patrouilles. Het was een van de ernstigste aanslagen op de coalitietroepen deze maand.

Zeker vijftien Afghaanse burgers, onder wie kinderen, zijn zaterdag omgekomen door een bermbom in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand. Dat heeft een lokale overheidsfunctionaris zaterdag bekendgemaakt. Er vielen vier gewonden.

In Afghanistan zijn dit jaar al meer dan 680 buitenlandse militairen omgekomen, tegen 502 in 2009.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Robert Gates, is de contraguerrilla, die de troepen van de International Security Assistance Force (ISAF) tegen de Talibaanrebellen voeren succesvol en kunnen de VS hun gevechtsmissie in 2014 grotendeels afbouwen. (BBC, AP, Reuters)