‘Explosies Stockholm terreurdaad’

Forensisch onderzoek op de plaats van ontploffing in het centrum van Stockholm, Zweden. Foto: Reuters
Forensisch onderzoek op de plaats van ontploffing in het centrum van Stockholm, Zweden. Foto: Reuters Forensisch onderzoek op de plaats van ontploffing in het centrum van Stockholm, Zweden. Foto: Reuters

Het centrum van Stockholm is zaterdag opgeschrikt door een dubbele bomaanslag. Daarbij is een man om het leven gekomen, waarschijnlijk de vermoedelijke dader.

De eerste explosie was in een geparkeerde auto in het drukke stadscentrum. Korte tijd later was er nog een explosie op ongeveer 200 meter afstand, waarbij het lijk van een man is gevonden. Er vielen twee gewonden.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, sprak zijn bezorgdheid uit via Twitter en bevestigde dat het om een terroristische aanval gaat.

“Most worrying attempt at terrorist attack in crowded part of central Stockholm. Failed - but could have been truly catastrophic..” - Carl Bildt via Twitter

Het Zweedse persbureau TT en de veiligheidsdienst SAPO ontvingen kort voor de aanslag dreigementen via email. Ze bevatten extremistische boodschappen in het Zweeds en Arabisch. Ze waren gericht tegen de Zweedse deelname aan de internationale missies in Afghanistan en tegen een Zweedse kunstenaar, Lars Vilks, die in 2007 spotprenten tekende van de profeet Mohammed.

Een brandweerwagen bij de plek waar de auto ontplofte. Foto: AFPEen brandweerwagen bij de plek waar de auto ontplofte. Foto: AFP

Het Duitse Der Spiegel meldt dat het gaat om een jonge Irakees, die zeer actief is op sociale netwerken op internet

Update 0.41: Dreigementen ontvangen.

Update 7.15: Explosies waren terreurdaad, zegt minister. Meer informatie door hele bericht

Update 11.10: De Zweedse justitie gaat er ook van uit dat de explosies terroristische aanslagen waren, meldt de NOS zondag. Over de identiteit van de dode man, vermoedelijk de dader, wil de politie niks kwijt. Het terreurdreigingsniveau in het land wordt niet verhoogd, omdat de aanslag het werk lijkt van één man.