Curator Madoff claimt miljarden, zoon Madoff dood gevonden

Bernard Madoff verlaat het federale hof in New York in maart vorig jaar.
Bernard Madoff verlaat het federale hof in New York in maart vorig jaar. Foto: AP

De curator van de Amerikaanse oplichter Bernie Madoff heeft een miljardenclaim ingediend bij de Oostenrijkse bankier Sonja Kohn. Hij hoopt 15 miljard euro bij haar los te krijgen.

Die miljarden moeten gaan naar Madoffs slachtoffers. Volgens curator Irving Picard is Kohn minstens zo hebzuchtig en geslepen als Madoff zelf. Zij hielp Madoff met haar internationale netwerk van banken en fondsen, zodat hij lange tijd ongestoord zijn gang kon gaan, zegt hij.

Kohn ontkent dat zij nauwe banden had met Madoff. Maar volgens Picard heeft zij meer dan twintig jaar met Madoff samengewerkt en ruim 9 miljard dollar van derden doorgesluisd naar het piramidespel van de Amerikaan. Zonder dat geld zou het piramidespel niet zo lang hebben kunnen voortbestaan, aldus Picard.

Wie klaagt Picard allemaal aan?

  • Sonja Kohn
  • Kohns echtgenoot, moeder, zoon en dochter
  • Bank Medici
  • UniCredit
  • Bank Austria

De 72-jarige Madoff bekende in 2009 schuld aan oplichting en kreeg een gevangenisstraf van 150 jaar. Hij zou voor tientallen miljarden dollars rijke klanten en instellingen opgelicht met het grootste piramidespel ooit.

Update 15.50: De zoon van Bernie Madoff is vandaag dood gevonden in zijn appartement in New York, dat berichten diverse Amerikaanse media. De 46-jarige Mark Madoff heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd door zichzelf op te hangen.

Naar Mark Madoff en zijn broer Andrew loopt een onderzoek naar hun rol in de fraudezaak van hun vader.

Update 17:25:
Verklaring van de advocaat van de twee broers:

“Mark was een slachtoffer van zijn vaders monsterlijke misdaad, hij is bezweken aan twee jaar van niet-aflatende druk van valse beschuldigingen en insinuaties.”