Zijlstra: een studieboete kan gewoon

Wat: 3.000 euro boete voor studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen

Wanneer: vanaf volgend jaar al

Of je nu een jaar bestuurswerk voor je studie- of studentenvereniging hebt gedaan, of andere redenen hebt voor studievertraging, maakt straks waarschijnlijk niets uit. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) gaat ervan uit dat het juridisch mogelijk is om studenten al vanaf volgend jaar te beboeten als zij meer dan een jaar vertraging oplopen. Dat zei Zijlstra gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. De oppositiepartijen twijfelen over de houdbaarheid van de nieuwe wet, die per september 2011 zou moeten ingaan. Onder meer de PvdA en D66 wezen op een arrest van de Hoge Raad uit 1989 over een soortgelijk voorstel, waarin gesteld werd dat het indruist tegen het rechtszekerheidsbeginsel. In het regeerakkoord is voor langstudeerders een verhoging van het collegegeld met drieduizend euro opgenomen. Ook de hogescholen en universiteiten krijgen te maken met hogere kosten. Volgens Zijlstra past de maatregel binnen de jurisprudentie, en zal bovendien de Raad van State zich nog over de wet buigen. Vandaag spreekt het kabinet ook over het conceptvoorstel. (ANP)

In drie steden protesteren studenten vandaag tegen de plannen. Kijk op kritischestudentenutrecht.wordpress.com