St Petersburg schrapt plan wolkenkrabber

Het plan voor de bouw van een 403 meter hoog gebouw in het historische centrum van de Russische stad Sint-Petersburg is van de baan.

De gouverneur van de stad, Valentina Matviejenko maakte gisteren bekend dat de wolkenkrabber niet in het centrum zou verrijzen. Het was niet onmiddellijk duidelijk of het gebouw nu elders in de stad alsnog zal worden gebouwd.

Het gebouw zou het hoofdkantoor moeten herbergen van het grote Russische energiebedrijf Gazprom. Er was de laatste maanden veel verzet gerezen tegen de bouwplannen.

Niet alleen van inwoners van de tweede stad van Rusland, die vonden dat het de fraaie barokke oude binnenstad zou bederven maar ook van de kant van Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. De laatste had gewaarschuwd dat de positie van Sint-Petersburg als belangrijk werelderfgoed hierdoor in gevaar zou kunnen komen.

Voorstanders hadden betoogd dat de stad een dergelijk gebouw goed zou kunnen gebruiken om de economische ontwikkeling een impuls te geven. Ook premier Vladimir Poetin, zelf uit de stad afkomstig, had zich een voorstander van het gebouw getoond.

Gouverneur Matviejenko verklaarde gisteren echter dat de autoriteiten na afweging van de voors en de tegens tot hun besluit waren gekomen. Het geldt als uitzonderlijk dat de overheid zo veel aandacht schenkt aan verzet van de kant van het publiek.

Waarnemers onderstreepten overigens dat het schrappen van het plan niet noodzakelijkerwijs als een nederlaag voor Poetin kan worden opgevat. Mogelijk is Poetin zelf juist tot een ander standpunt gekomen. (Reuters, AFP)