Rusland zou meer weten over Mladic

Rusland houdt mogelijk informatie achter die kan helpen bij de opsporing van de Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic die wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden. Dat heeft een adviseur van de Servische president gezegd tijdens een gesprek op de Amerikaanse ambassade in Belgrado.

Een verslag van het overleg verscheen gisteren op WikiLeaks. Volgens adviseur Miodrag Rakic, die nadrukkelijk verzocht de informatie binnen vier muren te houden, heeft het Servische opsporingsteam meerdere keren vragen gestuurd aan de Russische geheime dienst FSB. De verzoeken om opheldering betroffen contacten tussen Russische diplomaten en vertrouwelingen van Mladic, evenals telefoongesprekken met helpers van Mladic en reisjes naar Rusland.

Rakic sprak op 25 augustus 2009 met Jennifer Brush, zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassadeur. Brush stuurde begin september een verslag van de bespreking naar Washington. De ontmoeting vond plaats vlak voor een gepland bezoek van de Russische president Dmitri Medvedev aan Servië en ging vooral over Servisch-Russische relaties.

De Russen hadden op 25 augustus nog niet gereageerd op de verzoeken uit juni, juli en augustus. Als de antwoorden niet kwamen voor de ontmoeting tussen Medvedev en de Servische president Tadic, zou Tadic het onderwerp bij Medvedev ter sprake brengen. De documenten op Wikileaks onthullen vooralsnog niet hoe het verhaal verder ging.

Hoewel er soms geruchten zijn dat Mladic in Rusland zit, net als familieleden van Slobodan Milosevic, zei Rakic ook dat er vanuit wordt gegaan dat Mladic zich in Servië ophoudt, ‘mogelijk met hulp uit buitenlandse bronnen’.