Romig symfonicus

Rotterdams Phil. Orkest o.l.v. James Gaffigan. 9/12 Doelen Rotterdam. Herh. 10, 11, 12/12. ***

Jaap van Zweden, chef van het Radio Filh. Orkest, zal komend jaar weinig in Nederland zijn. Dat geeft vanzelf meer gewicht aan de vaste gastdirigent.

Vanaf komend najaar wordt die functie bij het Radio Filharmonisch bekleed door James Gaffigan, een bedachtzame tegenpool van de hyperenergieke Van Zweden. Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest liet Gaffigan gisteravond het Vorspiel van Wagners Lohengrin kalm stromen, met gewijde grandeur als resultaat.

Het Vioolconcert van Brahms verdroeg die brede slag minder goed. De opbouw bleef ongedefinieerd, spanning ebte weg. Het hinderde de Duitse violiste Veronika Eberle (21) weinig; tegen een troebele achtergrond straalde haar toon des te feller. Klankschoonheid heeft bij haar niet altijd prioriteit, muzikantesk spel des te meer. Typerend was de cadens in het eerste deel: soms schel en rafelig, maar zeer spannend.

Met de ideeën van de authentieke muziekpraktijk gaat Gaffigan vrij om. Mendelssohns Vijfde symfonie kreeg een Wagneriaans karakter met hoogdramatische climaxen. Het orkest klonk romig en verzadigd: een beetje on-authentiek, maar wel lekker.