Puppy zonder chip is straks illegale hond

Na de zomer van 2011 worden hondenfokkers verplicht alle pups te chippen en te registreren. Zij kunnen dan geen jonge honden meer verkopen zonder papieren.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) vandaag aan de Tweede Kamer gemeld. Hij wil zo misstanden in de dierfokkerij en -handel aanpakken.

Een hond zonder chip is straks illegaal en de eigenaar is in overtreding, aldus de bewindsman die hoopt dat mensen daardoor geen honden meer kopen bij illegale handelaren. „Het moet net als bij de aanschaf van een auto normaal worden dat je bij de aankoop van een hond papieren krijgt. Zo niet, dan moet je nattigheid voelen.”

Op verzoek voorzien dierenartsen honden nu al vaak van een chip, meestal tijdens een gezondheidscontrole. Zo’n consult kost 20 à 45 euro. Voor de chip moet de eigenaar een vergelijkbaar bedrag betalen.

Niemand weet precies hoeveel honden er in Nederland zijn. Schattingen komen uit op 2 miljoen. Een flink aantal is al vrijwillig gechipt. Eigenaren doen dat om hun hond terug te vinden als hij wegloopt. Honden met chips kunnen straks ook niet meer zo makkelijk worden achtergelaten, omdat eigenaren beter te traceren zijn.