Nobelprijscomité: Liu Xiaobo moet vrij

Norwegian Nobel committee chairman Thorbjoern Jagland sits next to an empty chair where this year's Nobel Peace Prize winner jailed Chinese dissident Liu Xiaobo should have sat, during the ceremony at Oslo City Hall December 10, 2010. Chinese dissident Liu Xiaobo was awarded the Nobel Peace Prize in an Oslo ceremony derided by Beijing as a farce, and dedicated it from his prison cell to the "lost souls" of the 1989 Tiananmen Square crackdown. REUTERS/Heiko Junge/Scanpix Norway/Pool (NORWAY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ANNIVERSARY) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY
Norwegian Nobel committee chairman Thorbjoern Jagland sits next to an empty chair where this year's Nobel Peace Prize winner jailed Chinese dissident Liu Xiaobo should have sat, during the ceremony at Oslo City Hall December 10, 2010. Chinese dissident Liu Xiaobo was awarded the Nobel Peace Prize in an Oslo ceremony derided by Beijing as a farce, and dedicated it from his prison cell to the "lost souls" of the 1989 Tiananmen Square crackdown. REUTERS/Heiko Junge/Scanpix Norway/Pool (NORWAY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ANNIVERSARY) NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY Voorzitter van het Nobelprijscomité Thorbjørn Jagland naast een lege stoel waar winnaar van de Vredesprijs Liu Xiaobo had moeten zitten. Links zijn portret. Foto Reuters / Heiko Junge

In afwezigheid van de laureaat zelf is om één uur vanmiddag de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan Liu Xiaobo begonnen.

Voorzitter van het Nobelprijscomité Thorbjørn Jagland kritiseerde in zijn toespraak China voor het gevangen houden van de dissident. “De sterktes van China manifesteren zich niet in de gevangenneming van één man, elf jaar lang, voor niets meer dan het uiten van zijn mening.”

Jagland riep op tot vrijlating van Xiaobo, waarna een ovationeel applaus volgde. “Hij heeft niets fout gedaan, hij moet worden vrijgelaten.” Onder de aanwezigen in de zaal zijn vertegenwoordigers van met name westerse landen, maar ook acteurs zoals Denzel Washington. Chinese medestanders van Xiaobo werd het bezoeken onmogelijk gemaakt door hun land. Veel landen zagen, omwille van de goede vrede met China, af van aanwezigheid bij de ceremonie.

China, zo zei Jagland, moet bereid zijn om kritiek “te weerstaan, en als positief te beschouwen”. Wel is het ”hoopvol” dat “de geschiedenis heeft geleerd dat economische ontwikkeling voorafgaat aan achting voor mensenrechten”.

Over de uitverkiezing van Liu Xiaobo zei hij: “Terwijl sommige leiders alleen uit zijn op economisch resultaat, het veiligstellen van kortetermijnbelangen, of onverschillig zijn, heeft het Nobelprijscomité wederom gekozen om iemand te onderscheiden die heeft gevochten voor ons allen.”

Na de toespraak van Jagland werd een verklaring voorgelezen die Liu Xiaobo schreef vlak voor hij gevangen werd gezet in 2009 voor het opstellen van Charta 08.

Volg hier de uitreiking live.