Kankerpatiënt kondigt overlijden aan op Facebook

Bart Verbeeck (22) heeft woensdag op socialenetwerksite Facebook laten weten dat hij er donderdag niet meer zal zijn. Verbeeck leed aan botkanker en deelde via de socialenetwerksite zijn strijd voor genezing met zestienduizend mensen.

Vandaag stromen op zijn profiel de condoleances binnen. “Ik ken je niet persoonlijk, maar toch raakt dit mij enorm, alsof je een vriend, collega of zelfs een broer zou kunnen zijn”, schrijft Marie-paule Banken. “We zijn met z’n allen meegegaan op de weg die jij hebt afgelegd.”

Verbeeck had ook een stichting opgericht (Bartsweg.be), met als doel “iedereen even te laten stilstaan bij de zonnige kant van het leven in plaats van soms onterecht ongelukkig te zijn”. Ook zamelde de stichting geld in “om te zorgen dat kinderen in de toekomst niet dezelfde lijdensweg als Bart moeten ondergaan”. Verder organiseerde de stichting feesten en familiedagen voor kankerpatiënten en hun naasten. Verbeecks stichting werd gesponsord door de Provincie Antwerpen, Het Rode Kruis en enkele bedrijven. Sinds november vorig jaar kwam hij in Vlaanderen uitgebreid in de media door zijn internetactiviteiten.

Op zijn zestiende werd al de diagnose botkanker gesteld. Op woensdag 8 december liet hij weten voor palliatieve sedatie (inslapen, geen euthanasie) gekozen te hebben. “Om zo rustig uit te doven.”