Iraanse terdoodveroordeelde vrouw ‘niet vrij’

REFILE - WITH ADDITIONAL INFORMATION Sakineh Mohammadi Ashtiani, sentenced to death for adultery, poses for a picture before an interview with Iran's English language news station Press TV in Tabriz, 540 km (336 miles) northwest of Tehran in this image released on December 9, 2010. A European human rights group said on Thursday Iranian woman Sakineh Mohammadi Ashtiani, who had been sentenced to death by stoning, had been freed, but there was no confirmation from Iran. REUTERS/PRESS TV (IRAN - Tags: CRIME LAW RELIGION) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
REFILE - WITH ADDITIONAL INFORMATION Sakineh Mohammadi Ashtiani, sentenced to death for adultery, poses for a picture before an interview with Iran's English language news station Press TV in Tabriz, 540 km (336 miles) northwest of Tehran in this image released on December 9, 2010. A European human rights group said on Thursday Iranian woman Sakineh Mohammadi Ashtiani, who had been sentenced to death by stoning, had been freed, but there was no confirmation from Iran. REUTERS/PRESS TV (IRAN - Tags: CRIME LAW RELIGION) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Sakineh Mohammadi Ashtiani. Foto Reuters / Press TV

Berichten over de vrijlating van de 43-jarige Iraanse Sakineh Mohammadi Ashtiani worden vandaag door de Iraanse staatstelevisie weersproken en als westerse publiciteitscampagne afgedaan.

De vrouw was aanvankelijk veroordeeld tot dood door steniging voor overspel. Dit leidde tot hevige protesten in de westerse wereld en Ashtiani werd symbool van de onderdrukking van vrouwen in Iran. De uitvoering van de steniging is opgeschort, maar Ashtiani wacht nu dood door de galg wegens het ombrengen van haar man.

De westerse actiegroep Anti-Stenigingscomité (ICAS) maakte gisteren melding van de vrijlating van Ashtiani. Maar volgens de Engelstalige Iraanse zender Press TV is zij met haar zoon overgebracht naar haar huis om daar mee te werken aan een reconstructie. Zij zou daar “opnieuw” hebben bekend haar man te hebben vermoord, meldt Press TV. Deze bekentenis wordt later vandaag uitgezonden op de Iraanse televisie.

ICAS heeft het bericht over de vrijlating van Ashtiani inmiddels weer ingetrokken.