Een huishoudbeurs met hoogglans

Op de Miljonair Fair in de Rai in Amsterdam veel bitterballen en champagne. Echte miljonairs zijn er nauwelijks. Gezien worden tussen stands van Jaguar, slager Hergo en de Skihut.

Nederland, Amsterdam, 09-12-2010 Portretten van bezoekers: Bar en Jan. De openingsavond van de 10de miljonair fair in de RAI voor genodigden. Op de beurs zijn allerlei stands voor het luxe en goede leven te vinden. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 09-12-2010 Portretten van bezoekers: Bar en Jan. De openingsavond van de 10de miljonair fair in de RAI voor genodigden. Op de beurs zijn allerlei stands voor het luxe en goede leven te vinden. foto: Bram Budel Bram Budel

Hier lopen nauwelijks miljonairs rond. Dat weet iedereen op de Miljonair Fair in de Rai in Amsterdam. En wie toch geld heeft, is nouveau riche, dat weet ook iedereen. Ter illustratie wijzen de gasten op elkaars blote ruggen, opzichtige horloges en foute schoenen. Vanachter een glas bubbels: „Hoe meer opsmuk, hoe minder geld.”

Het was te verwachten dat Jaguar, Oger en Gassan Diamonds op de Fair aanwezig zijn. Verrassender zijn: slager Hergo, de Skihut, Europarcs, een reisbureau voor India. Tegen middernacht wordt het druk bij de kalfsvleesstand. Een live kok is er in de weer met stukjes vlees gevolgd door een camera. Mensen kijken verlekkerd, het duurt een half uur voordat één gast iets te eten heeft.

In de aankomsthal bij de roltrappen lopen serveersters rond met champagne, wijn en water. Af en toe komt er een schaal voorbij met bitterballen of garnalenkroketten. Daar duiken de gasten gretig op af. De een na de ander steekt een sigaretje op. Het kan allemaal op deze huishoudbeurs met hoogglans. De bezoekers van de VIP Opening zijn veelal gasten van standhouders. Een enkeling bemachtigt via Marktplaats een kaartje van ruim honderd euro. „Wij hebben ook geen geld”, fluistert een stel dat bij de politie werkt. „We kijken onze ogen uit.”

Voor sommigen is een bezoek aan de Miljonair Fair simpelweg werk. „Netwerken en nog eens netwerken.” En het is gezien en gezien worden. „Kijk mij, ik loop hier ook rond.”

Vanavond heeft portretschilder Roel Hofman, in een stralend wit pak én wit haar, geen stand gehuurd. Dat kost 20.000 euro. En dat was een goede keus. Hij heeft net een schilderij verkocht. Roel maakt portretten van BN’ers. „Van Gordon en Maximá en Willem-Alexander en de kinderen.”

Hoeveel mensen op het spektakel zijn afgekomen, is onduidelijk. Daar wil de woordvoerder van de VIP avond „absoluut niets over kwijt.”

Door Carola Houtekamer, Juliette Vasterman, Philip de Witt Wijnen