De relschoppers na WikiLeaks

De hackers die de website van het OM platleggen houden zich vooral bezig met ruilnetwerken. Het is geen grote cyberoorlog, maar een cyberrelletje.

Op internet staat hij bekend als Jeroenz0r, de 16-jarige jongen die gisteren werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cyberaanvallen op de websites van de creditcardbedrijven Visa en MasterCard.

Je hoeft niet lang te zoeken om te zien waar Jeroenz0r, actief lid van hackersgroep Anonymous, zich graag mee bezighoudt. Google toont een lange lijst bestanden die hij verstuurde naar ruilnetwerken als Piratebay en Rapidshare. Dat zijn de plekken waar veel gekopieerde software, muziek en films worden uitgewisseld. Op een soortgelijke manier stelde hij deze week ook een programmaatje beschikbaar waarmee andere internetgebruikers hun computer konden inzetten om Visa en MasterCard te dwarsbomen. Die bedrijven trokken hun medewerking aan klokkeluiderssite WikiLeaks terug en haalden daardoor de woede van veel steunbetuigers aan WikiLeaks op de hals.

Na de aanhouding van de 16-jarige Nederlander, gisteren, kwamen bevriende hackers van Anonymous opnieuw in actie: vandaag werden de websites van het Openbaar Ministerie en de politie platgelegd door ze te bombarderen met webverkeer. „We wilden duidelijk maken dat Anonymous niet te stoppen is, en als je een van ons aanvalt val je ons allemaal aan”, zegt een anonieme vertegenwoordiger van de hackersgroep tegen deze krant.

Ze omschrijven zichzelf als volgt: „Wij zijn onderdeel van Anonymous wereldwijd, er is geen voorkeur voor een land.”

Anonymous is al enkele maanden bezig met het aanvallen van websites, onder de noemer Operation Payback. De aanvankelijke doelen waren van de MPAA (belangenbehartiger van de Amerikaanse filmindustrie) en de RIAA (muziekindustrie). Die organisaties proberen de bewegingsvrijheid van de ruilnetwerken te beperken.

Wat is nu precies de link tussen ruilnetwerken en WikiLeaks? Volgens de hackers vallen ruilnetwerken en WikiLeaks onder dezelfde noemer: vrijheid van meningsuiting. „Wij zijn een collectief van anonieme internetgebruikers, slechts verbonden door anonimiteit en met een voorliefde voor vrijheid van meningsuiting en informatiestromen. Ons doel is een open, transparante overheid én internet. WikiLeaks is een manier om gegevens vrij onder elkaar te delen, zonder afhankelijk te zijn van partijen met bijbedoelingen.”

De hackers zeggen ideële bedoelingen te hebben, maar daar wordt hardop aan getwijfeld. De Nederlandse Piratenpartij, die ijvert voor vernieuwing van het auteursrecht, zegt dat websites platleggen niet de manier is om argumenten kracht bij te zetten. „Wij keuren deze methode dit af”, zegt voorzitter Wesley Schwengle van de Piratenpartij. De partij roept op tot een actie om de vrijheid van meningsuiting op internet te ondersteunen. Die demonstratie zou zaterdag op het Museumplein in Amsterdam moeten plaatsvinden.

In veel media worden de herhaalde webaanvallen omschreven als een cyberoorlog. „Die term zou ik bewaren als het gaat om acties tussen verschillende landen. Dit zijn meer cyberrellen. Te vergelijken met de acties van RaRa [tegen Shell en de Makro] indertijd, maar dan op internet”, zegt veiligheidsexpert Ronald Prins, van Fox IT. Volgens hem gaat het de hackers er vooral om zo veel mogelijk aandacht te krijgen.