Group Anonymous op oorlogspad zonder commandant

Over het internet waart een ‘levend bewustzijn’ dat zichzelf Group Anonymous noemt. De laatste dagen in het nieuws vanwege de claims op het aanvallen van WikiLeaks-vijandige bedrijfssites, zoals Mastercard.com en PayPal.com.

Dit affiche verscheen gisteravond in de b-sectie van 4chan.org, het honk van Group Anonymous.

Over het internet waart een ‘levend bewustzijn’ dat zichzelf Group Anonymous noemt. De laatste dagen in het nieuws vanwege de claims op het aanvallen van WikiLeaks-vijandige bedrijfssites, zoals Mastercard.com en PayPal.com.

Een levend bewustzijn dus. Zó wil Anonymous aangesproken worden, getuige een pamflet. Maar wel een labiel bewustzijn, blijkt uit nadere uitleg. “We zijn niet altijd hetzelfde bewustzijn op jaar-, maand- of zelfs uurbasis.”

Laatste bastion van vrijheid

Het bewustzijn wordt warm van begrippen als ‘vrijheid’ en ‘waarheid’ en vindt legitimatie in beroemde spreuken: die van Ron Paul (“Truth is treason in the empire of lies.”), Benjamin Franklin (“He who sacrifices freedom for security deserves neither.”) en Abraham Lincoln (“Those who deny freedom to others deserve it not for themselves.”). In een verklaring op anonops.blogspot.com wordt internet aangemerkt als het ‘laatste bastion van vrijheid in een evoluerende technische wereld’.

Populair is het essay Civil Disobedience van Henry David Thoreau (1817-1862), bekend van zijn uitspraak “That government is best which governs least.” (De beste regering is zij die het minste regelt). Deze Amerikaanse filosoof wordt ook aangehaald door een vermeend ‘Anonymous-lid’ dat gisteren door beveiligingssite Security.nl werd geïnterviewd. Deze persoon kan zich het best vinden in Thoreaus uitspraak dat ‘burgerlijke ongehoorzaamheid de basis van vrijheid’ is. De doelwitten van Anonymous worden volgens deze persoon, die zelfs niet bij zijn schuilnaam genoemd wil worden, per minuut bepaald.

Digitale equivalent van kattenkwaad

Maar pas op met het romantiseren van Anonymous. Joran Polak, beveiligingsonderzoeker bij Certified Secure en hoofdredacteur van Security.nl, duidde het fenomeen gisteren in het NOS Journaal als een ‘digitale equivalent van kattenkwaad’ en de mensen die namens deze groep websites laten bezwijken (dDossen) als ‘cyberhooligans’ die het gewoon ‘heerlijk vinden om dingen te verstoren’.

Beveiligingsonderzoeker Jelmer de Hen, een collega van Polak, legt aan nrc.nl uit dat het precieze ontstaan van Anonymous onbekend is, maar dat ze sterke banden met imageboards als 4chan.org en Futaba (2chan.net) hebben. Imageboards houden het midden tussen een chat en een forum - berichten verdwijnen namelijk na een poosje om anonimiteit te garanderen. “Zo ontstaan er in sneltreinvaart kleine discussies”, zegt De Hen. Aanvallen ontstaan spontaan als een gebeurtenis de vrijheidswaarden van Anonymous raakt. Waar 4chan.org de plaats is om opruiende berichten te plaatsen, daar worden versleutelde IRC-kanalen (een chat die niet voor ‘gewone’ internetters bereikbaar is) gebruikt voor serieuze communicatie.

Het onmogelijke doen

Iedereen kan meedoen met een Anonymous-actie door software te installeren waarmee sites bestookt worden. De Hen: “Er is geen hiërarchie; geen leiders, geen ondergeschikten. Er zijn wel mensen die meer te zeggen hebben, omdat ze bepaalde netwerken beheren. Maar in principe kan iedereen lobbyen voor een aanval.” Of in de woorden van de anonieme opsteller van deze verklaring: “When we are connected we are strong. When we are strong we have power. When we have power we are able to do the impossible.”