Staatswietbeheer

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, profileert zichzelf graag als moedige gezagsdrager die recht de camera inkijkt, en tegen het geboefte aan de andere kant van het beeldscherm roept dat hij geen gedonder meer wil. „Het is uit, basta!”

Ziezo, dachten alle rechtse stemmers uit onze zuidelijke provincies, die Opstelten zal onze drugscrimineeltjes wel even aanpakken. En dat doet hij. Opstelten komt met… een pasje. Jawel, hij wil de wietpas versneld invoeren, zodat alleen Nederlanders wiet kunnen kopen.

De nationalistische kabinetssignatuur is duidelijk herkenbaar – eigen volk eerst stoned – maar waar blijft die harde hand? ‘Oh, moeten we een pasje hebben? Nee, dan blijven we thuis.’ Niet waarschijnlijk. De wietpas zal juist spitsuren in de onderwereld genereren: illegale handel van wietpasjes, fraude, drugsrunners die oprukken naar het noorden, en bovenal gaat de export van nederwiet volledig ondergronds, waar er geen controle meer over is.

Ook voor de economie is de wietpas schadelijk. De fiscus int jaarlijks 400 miljoen euro bij coffeeshops. Hoeveel toeristen zullen er wegblijven als we de nederwiet verstoppen achter de dijken? Straks nog een hoerenpas – eigen volk neukt eerst – en we kunnen ook staatssteun in Brussel aanvragen.

Als echte gezagsdrager zou Opstelten ook recht in het gezicht moeten kijken van onze absurde gedoogconstructie: we mogen iets verhandelen wat we niet mogen produceren.

Een eerlijke conclusie is dat je ofwel alles resoluut verbiedt – „het is uit, basta” – en de nederwiet dezelfde status geeft als harddrugs, ofwel – en dit lijkt mij een grotere bijdrage aan de veiligheid – de wietteelt juist verregaand reguleert.

Staatswietbeheer, waarom niet?

Sluit deals met henneptelers en zorg voor kwaliteitscontrole, zodat iedere blower z’n stuff liever van de Staat koopt dan van een louche straatverkoper. Zo concurreer je de criminaliteit kapot en verdien je er zelf nog veel meer aan dan die 400 miljoen belastinggeld, zeker als je een exportloketje opent aan de grens.

Bij gebleken succes is die formule uit te bouwen tot staatsbordelen. Opkomen voor ons nationaal erfgoed vereist moedige gezagsdragers.

Christiaan Weijts