Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Shell diep geworteld in Nigeriaanse regering

Shell op de hoogte van alke beweging Nigeriaanse politici. - Foto: Flickr/Ryan McFarland

Shell heeft zijn mensen tot diep in de Nigeriaanse regering zitten. Dat blijkt uit een nieuw gelekt document. WikiLeaks laat zien dat de Brits-Nederlandse oliemaatschappij “alles weet” van belangrijke besluiten die de diverse ministeries in Nigeria nemen.

NRC-energieredacteur Marcel aan de Brugh:


“Het is voor Shell van groot belang om op de hoogte te zijn van op poten staande politieke of economische veranderingen. Als deze negatief zijn voor Shell, kan het hier dan bijtijds op inspelen door bijvoorbeeld Amerikaanse, Britse of Nederlandse ambassades te laten lobbyen. Ook kunnen ze ervoor kiezen een voor hen gunstig rapport op te laten stellen, zoals nu blijkt McKinsey heeft gedaan.”

Shell in belangrijke ministeries
Shell kan elke beweging van de politici in de olierijke Niger Delta monitoren. Dit vertrouwde Shell-topvrouw Ann Pickard ruim een jaar geleden toe in een vertrouwelijk gesprek met de Amerikaanse ambassadrice Robin Renee Sanders in Abuja. Ze zei dat Shell werknemers heeft geplaatst in elk voor de oliegigant relevant departement. Volgens Pickard is Shell “op de hoogte van alles wat binnen een Nigeriaans ministerie gebeurt.”


Marcel aan de Brugh: “De Nigeriaanse overheid overweegt China en Rusland concessies te geven. Daarnaast was er ten tijde van het gesprek tussen Pickard en Sanders een nieuwe oliewet in de maak. Die zou extreem ongunstig zijn voor Shell: het zou 80 procent van de olieproductie kwijtraken.”

Regering ‘vergat’ infiltratie Shell
De ambassadrice rapporteerde hierop: “Ze beweert dat de regering van Nigeria gaandeweg vergat hoezeer Shell zich in de politiek had genesteld. Hierdoor was het op de hoogte van elke stap die door de politici werd ondernomen.” Het door WikiLeaks gelekte rapport zou de lang vermoedde link tussen politici en de oliemaatschappij bevestigen. In Nigeria leeft 70 procent van de bevolking in armoede, ondanks dat het land elk jaar voor miljarden aan olie exporteert.