Registratie kiezers Z-Soedan voltooid

In Soedan is de registratie van kiezers voor het referendum over afscheiding van Zuid-Soedan geëindigd. In het zuiden zelf zouden zich drie miljoen mensen hebben aangemeld. Het onofficiële aantal zuiderlingen dat zich in het noorden heeft laten registreren zou 105.000 bedragen, veel minder dan verwacht. Het referendum, waaraan alleen zuiderlingen mogen deelnemen, wordt 9 januari gehouden.

Er leven miljoenen zuiderlingen in Noord-Soedan, van wie veel vluchtelingen uit de oorlog tussen noord en zuid. Een aantal van hen zou zich in het zuiden hebben aangemeld. Anderen meldden bang te zijn dat de noordelijke autoriteiten gaan knoeien met hun stemmen. Algemeen wordt aangenomen dat de zuiderlingen voor onafhankelijkheid zullen stemmen. Maar er bestaat tegelijk grote vrees dat de regering in Khartoum zich daarbij niet zal neerleggen en met de uitslagen gaat frauderen.

Het referendum is het eindpunt van het vredesproces na de oorlog. In het kader van het vredesverdrag van 2005 werden dit jaar al verkiezingen gehouden in het hele land.

Een referendum in het omstreden, olierijke grensgebied tussen noord en zuid rond Abyei, dat eveneens in het kader van het vredesproces op 9 januari zou worden gehouden, wordt volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitgesteld. De bewoners zouden in het referendum bepalen of ze bij Noord- of Zuid-Soedan wilden horen. Of het referendum later doorgaat, was nog niet duidelijk. (AFP, BBC)