Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Oorlog op internet wegens WikiLeaks

Een cyberoorlog is gaande tussen bedrijfsleven en sympathisanten van WikiLeaks. Een los verband van hackers luisterend naar de naam Anonymous is sinds gisteren actief met stilleggen van websites van bedrijven als Visa en Mastercard die weigeren nog zaken te doen met WikiLeaks. Facebook slaat nu terug met het sluiten van een van de communicatiekanalen van de hackers,  de Facebookpagina ‘Operation Payback’. Dit laatste is de codenaam voor de aanvallen waarmee websites van bedrijven worden stilgelegd. Even leek het erop dat ook Twitter partij koos met het sluiten van het twitteraccount @Anon_Operations maar dat werkt inmiddels weer en zegt dat Twitter heeft verzekerd dat het uit de lucht halen een ongelukje was.De hackers zeggen te strijden voor een vrij en open internet.

“De vrijheid van spreken moet niet worden beperkt door regeringen of bedrijven die controle hebben over hard- of software”, zegt de Internet Society in een reactie op de laatste ontwikkelingen. Acties tegen WikiLeaks zouden uitsluitend in de rechtszaal plaats moeten hebben, aldus de organisatie.

Juridische actie komt nu vanuit het WikiLeaks kamp. Het IJslandse bedrijf Datacell dat financiële transacties afhandelt voor WikiLeaks zegt aanklachten te zullen indienen tegen Visa en Mastercard, die volgens Datacell hun doel voorbij schieten met hun acties. “Het blokkeren van betalingen aan WikiLeaks zal hun merknaam veel meer schade berokkenen dan het laten doorgaan van de transacties.” Voor WikiLeaks is het wel duidelijk waarom de creditcardbedrijven actie ondernemen. De diplomatieke berichten in handen van WikiLeaks tonen overduidelijk de samenwerking van Visa, Mastercard en de Amerikaanse regering.