NRC levert Journalist van het jaar 2010: Joep Dohmen

Joep Dohmen (NRC Handelsblad) is samen met Robert Chesal (Radio Nederland Wereldomroep) uitgeroepen tot Journalist van het jaar 2010. De onderzoeksjournalisten krijgen de onderscheiding voor hun berichtgeving over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk.
De prijs wordt uitgereikt door het journalistieke vakblad Villamedia. Eerdere winnaars waren Joris Luyendijk, Ben Rogmans, Bram Vermeulen en Antoinette Hertsenberg.

Het werk van Robert Chesal (45) en Joep Dohmen (50) is volgens de jury „een uitstekend voorbeeld van diepgravende en zorgvuldige onderzoeksjournalistiek”. De jury prijst het brede karakter van de berichtgeving. „Ze laten het onderwerp niet los. Tot de dag van vandaag gaat het onderzoek door.”

De jury stelt dat het onderzoek laat zien dat twee media, in dit geval de Wereldomroep en NRC Handelsblad, prima inhoudelijk kunnen samenwerken. „Concurrentieoverwegingen of wettelijke beperkingen hoeft de samenwerking tussen journalisten niet in de weg te staan.” Chesal begon het onderzoek naar seksueel misbruik en zocht contact met Dohmen om het onderzoek verder te brengen. Die publiceerde onlangs het boek Vrome Zondaars. Vorige maand wonnen Chesal en Dohmen al De Loep, de jaarlijkse prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).