Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Niks links bolwerk: op tv zijn vooral rechtse mannen te zien

De papieren nrc.next pakt vanmorgen uit met een zes pagina’s tellend onderzoek naar de gasten in tv-programma’s. NRC-televisierecensent Hans Beerekamp hield van september tot oktober precies bij (bekijk hier zijn indrukwekkende pdf) wie er bij de belangrijkste actualiteitenprogramma’s en talkshows van de Publieke Omroep te zien was. Doel: de representativiteit van de ‘talking heads’ naar geslacht, politieke voorkeur en maatschappelijke relevantie ontdekken. De top-10 van mensen die het vaakst op televisie te zien waren:

1 Maxime Verhagen
2 Mark Rutte
3 Geert Wilders
4 Job Cohen
5 Henk Bleker
6 Hero Brinkman
7 Emile Roemer
8 Alexander Pechtold
9 Bram Moszkowicz
10 André Rouvoet

Conclusie 1: Er staan weinig vrouwen bij de eerste honderd, 18 in totaal, geen enkele in de top-10.

Conclusie 2: de verdeling over de politieke partijen is niet representatief. Als je de aanwezigheid van politici in de top-100 van Beerekamp zou nemen als basis voor een fictieve Tweede Kamer, dan zou de huidige coalitie niet op 76 maar op 95 zetels uitkomen. PvdA, SP en D66 zijn ondervertegenwoordigd.

Conclusie 3: het maatschappelijk middenveld slecht vertegenwoordigd. Vakbonden en ondernemers zijn nauwelijks zichtbaar.

Hans Beerekamp vermoedt dat er geen bewuste complotten of oogkleppen ten grondslag liggen aan bijvoorbeeld de oververtegenwoordiging van het rechtse politieke gedachtegoed. ‘Maar er is meer onderzoek nodig om serieus iets te kunnen zeggen over de oorzaken.’

Update 13:55. Een aantal televisiemakers reageert vanmiddag in NRC Handelsblad op het onderzoek van Beerekamp. Jeroen Pauw van Pauw & Witteman zegt onder meer: „Hans Beerekamp gaat uit van de verkeerde gedachte dat praat- en nieuwsprogramma’s een afspiegeling van de samenleving moeten zijn. Maar wij laten alleen de mensen aan het woord die in de samenleving een belangrijke rol spelen. En ja, burgemeesters van grote steden, ministers, fractievoorzitters; het zijn overwegend mannen. We hebben een wipe board waarop we de gasten bijhouden. Als er een vrouw tussenzit, markeren we dat met een vrouwenteken: zo’n rondje met een kruis eronder.”

De programma’s die Beerekamp turfde: Altijd wat (NCRV), Eén Vandaag (AVRO/TROS), Nieuwsuur (NOS/NPS), Buitenhof (AVRO/VARA/VPRO), De Wereld Draait Door (VARA), Moraalridders (EO), Pauw & Witteman (VARA), Ochtendspits (WNL), PowNews (PowNed), Uitgesproken (EO/VARA/WNL), Altijd wat (NCRV) en Brandpunt (KRO).