Tweede keus PVV'er Graus: etiket dat waarschuwt voor halalvlees

Als dierenliefhebber en PVV-Kamerlid Dion Graus ergens van gruwelt, dan is het wel het ritueel slachten van dieren. „We kunnen toch niet accepteren dat meer dan twee miljoen dieren zo wreed aan hun einde komen, liggen te spartelen en te gorgelen en stikken in hun eigen bloed?”, hield Graus zijn collega-Kamerleden en staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw (CDA) vorige week voor tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het gaat hem om het islamitisch, onverdoofd slachten van dieren. „Een vreselijke doodstrijd, die wel twee tot drie minuten kan duren. Ieder dier verdient een zo waardig mogelijke en snelle dood.”

De andere fracties waren kennelijk niet erg onder de indruk van Graus’ pleidooi. Een motie die de PVV’er indiende, waarin hij de regering oproept ritueel slachten te verbieden, kon gisteren slechts rekenen op steun van zijn eigen PVV en de Partij voor de Dieren. Maar dat had Graus vermoedelijk zien aankomen. En daarom had hij nóg een motie ingediend: één waarin hij vraagt om een verplicht etiket op halalvlees. „Opdat consumenten een vrije keuze kunnen maken en niet onwetend dieronvriendelijk geslacht vlees nuttigen.” Deze motie haalde het wel. Graus kreeg steun van maar liefst zeven partijen: behalve PVV en PvdD van PvdA, GroenLinks, D66, VVD en ChristenUnie.

Het is onzeker of de etiketten er komen: Bleker vindt het een Europese aangelegenheid en wil eerst wachten op voorstellen van de Europese Commissie. Toch had Graus een goede dag. Ook twee andere voorstellen van hem kregen bijval van de Kamer: mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen worden voortaan zwaarder gestraft. Net als mensen die geweld gebruiken tegen politiehonden en -paarden. Bleker, ponyfokker, steunt Graus van harte. „Bij mishandeling van paarden door omstanders zou je bijna geneigd zijn om iemand een klap te geven, maar dat mag niet.”