Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ruimtevaart

Eerste bedrijf dat raket lanceert

De Falcon 9 raket met de Dragon capsule van SpaceX wordt gelanceerd in Cape Canaveral, Florida (
De Falcon 9 raket met de Dragon capsule van SpaceX wordt gelanceerd in Cape Canaveral, Florida ( Foto Reuters)

De eerste bedrijfsruimteveer is vandaag succesvol gelanceerd vanaf de NASA-basis in Cape Canaveral, Florida. Nadat de ‘Dragon’ van het Amerikaanse bedrijf SpaceX in een baan om de aarde was geweest, landde de ruimteveer na vier uur in de Grote Oceaan. Alles verliep zoals gepland.

‘De SpaceX Dragon ruimteveer is succesvol geland in de oceaan. Missie succesvol!’, aldus een tweet van NASA.

De SpaceX kan in de toekomst mogelijk ruimtereizen voor particulieren gaan aanbieden. Ook kan de raket van het bedrijf de taken van de space shuttle, die nu het Internationaal Ruimtestation ISS bevoorraadt, overnemen wanneer NASA die volgend jaar uit de roulatie neemt. Tot die tijd nemen Russische raketten dat werk over.