Nabrander van de fantasy-rage

The Chronicles of Narnia. The Voyage of the Dawn Treader.Regie: Michael Apted. Met: Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter. In: 165 bioscopen (Eng. en Ned. versie) **

Niemand minder dan Michael Apted, die zowel James Bond-films als de legendarische documentaireserie 7 Up op zijn naam schreef, werd aangetrokken voor de derde Narnia-film. Maar het mocht niet baten. De boekenreeks van C.S. Lewis werd verfilmd in de nasleep van The Lord of The Rings- en Harry Potter-hausse toen de fantasyfilms niet aan te slepen waren, maar heeft nu al drie filmdelen lang ernstig te lijden onder de christelijke verlossingssymboliek.

Het gegeven van de Pevensie-kinderen die wegvluchten voor de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog in de parallelle sprookjeswereld Narnia waar ze dezelfde strijd tussen lichte en duistere krachten moeten uitvechten als in de Europese bovenwereld woedt, is interessant genoeg. Maar nu Susan en Peter volwassen zijn en de deuren van Narnia voor hen gesloten blijven, moeten de minder interessante, jongere karakters Edmund en Lucy het opknappen. Als ze in een veelbelovende openingsscène door een overstromend schilderij de wereld van Narnia binnenzwemmen, nemen ze ditmaal hun bekakte neefje Eustace met zich mee. Samen strijden ze tegen draken, zeemonsters en een groene verstikkende mist.

Alle spectaculaire effecten in The Chronicles of Narnia ontstonden door voor het beruchte groene scherm opgenomen scènes later in de computer te voltooien. Kan iemand eens tegen díe groene mist ten strijde trekken?