Greenpeace bezet kolencentrale Eemshaven

Actievoerders van Greenpeace bezetten sinds gisteravond een kolencentrale-in-aanbouw van Essent in de Eemshaven, Groningen. Volgens Greenpeace is het de “grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland”. Essent bestrijdt dit. Elf klimmers hebben zich bovenin een kraan op het bouwterrein geïnstalleerd. Beelden vanaf hun helmcamera’s zijn te zien via de webcam. De politie is niet van plan in te grijpen.

Een besluit om in te grijpen neem de politie alleen als dat wegens de veiligheid van personen noodzakelijk is. Momenteel is het veiliger voor activisten en politie om ze te laten zitten dan om ze met dwang te verwijderen, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Essent stelt dat de centrale aan de hoogste milieueisen zal voldoen en veel efficiënter kolen in energie zal omzetten dan bestaande kolencentrales. De winst is ongeveer een kwart, aldus een woordvoerder van Essent. “Iedereen wil natuurlijk het liefst zo duurzaam mogelijke energie”, zegt een woordvoerder, “maar de realiteit is dat we fossiele energie nog steeds nodig hebben om aan onze energiebehoefte te voldoen.” Door de bezetting van de kranen heeft Essent de bouwwerkzaamheden deels stil moeten leggen.