Verzet Duitsland voedt onrust euro

Duitsland heeft zich gisteren succesvol verzet tegen voorstellen van andere eurolanden tot het nemen van nieuwe maatregelen om de onrust in de eurozone te bezweren. Daarmee blijft de toekomst van de euro onzeker, vooral nu financiële markten de druk blijven opvoeren op Spanje en Portugal.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verzette zich onder meer tegen het vergroten van het Europese reddingsfonds (nu 750 miljard euro) voor probleemlanden en tegen een voorstel van onder meer eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker om euro-obligaties uit te geven. Volgens Schäuble moet Europa eerst de afgesproken steunmaatregelen invoeren en niet elke dag met nieuwe maatregelen komen. Schäuble kreeg vanuit Berlijn steun van bondskanselier Merkel. Zij zei in een toespraak dat er wat haar betreft geen reden was het Europese noodfonds verder uit te bouwen. Duitsland wil niet dat de belastingbetalers blijven opdraaien voor de problemen in de lidstaten. Merkel heeft meerdere malen nadrukkelijk gezegd dat ook private investeerders zullen moeten meebetalen aan toekomstige reddingen in de eurozone.

De zestien ministers van de eurolanden zagen af van aanvullende maatregelen en ze spraken af voortaan meer eenheid uit te stralen. Tegelijkertijd verhogen zij de druk op de probleemlanden in de zone om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. Vanmiddag zou het Ierse parlement stemmen over de voorstellen van de regering om fors te snijden in de begroting. De bezuiniging is noodzakelijk omdat Ierland daarmee toegang krijgt tot de 67,5 miljard euro externe steun uit het eurofonds.

Met de weigering van de Duitsers, en daarmee de hele eurogroep, om de crisismaatregelen uit te breiden, zijn alle ogen nu gericht op de Europese Centrale Bank. Die is vorige week begonnen met het grootschalig opkopen van staatsobligaties van Ierland en Portugal. Gisteren maakte de ECB bekend tot vorige week woensdag voor 2 miljard euro te hebben aangekocht. Op donderdag en vrijdag is waarschijnlijk voor nog eens honderden miljoenen aangekocht. Dat zou later deze week bekend worden.

De ministers van de eurolidstaten sloten niet uit dat op termijn het fonds wel vergroot kan worden. Zeker als Spanje uiteindelijk noodsteun nodig mocht hebben, is het huidige fonds niet groot genoeg, is de vrees. Binnen Europa verwachten diplomaten veel van het overleg later deze week tussen Merkel en de Franse president Sarkozy. „Zij moeten met een politieke oplossing komen die de markten vertrouwen geeft”, aldus een Berlijnse diplomaat.

Stommetje spelen: pagina 15