Verkrachting is in Zweden erg cømplex

Verkrachting lijkt in Nederland een redelijk duidelijk begrip. Hoe anders is dat in Zweden, waar de vanmorgen opgepakte WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt gezocht voor dat vergrijp. The Herald Sun probeert het uit te leggen, maar het blijft lastig.

Het komt volgens die krant hier op neer: als twee mensen de daad bij het woord willen voegen en daarbij de intentie hebben een condoom te gebruiken, maar de condoom blijft tijdens het gezang in de kathedraal in de verpakking, dan kan dat als verkrachting worden aangemerkt. In Zweden.

Opscheppen over ‘misdaad’
De twee slachtoffers, Sophia Wilén en Anna Ardin, verklaarden dat er geen angst of geweld in het spel was. Sterker: de twee schepten nogal op over hun avontuurtjes met Assange. Ardin twitterde op het feestje dat ze ter ere van Assange hield, vlak na de ‘misdaad’, zelfs dat ze met de slimste en coolste mensen ter wereld’ was, ‘it’s amazing!’

Wellicht een dubieus verhaal, maar in Zweden laat de wet die ruimte. Ook de advocaat van de twee, Claes Borgström, vindt het ingewikkeld. Gevraagd naar hoe de twee aanklaagsters zichzelf en de wet zo konden tegenspreken antwoordde Borgström: “Je moet meester in de rechten zijn om te weten of je bent verkracht of niet in Zweden.”