Trainer Martin Jol weg bij Ajax

Trainer Martin Jol (54) is gisteren per direct opgestapt bij Ajax. Jol zag onvoldoende basis om verder te werken bij de club die al maanden matig presteert en op dit moment in de eredivisie vierde op de ranglijst staat. In overleg met directeur Rik van den Boog werd besloten zijn verbintenis met Ajax te beëindigen. Jol is de negende trainer die de club sinds 2000 heeft verlaten. De technische staf staat tot de winterstop onder leiding van oud-international Frank de Boer. Hij krijgt Danny Blind en Hennie Spijkerman als assistenten. Voor de jaarwisseling wil Ajax de rest van de ontstane vacatures opvullen. Met Martin Jol vertrekken ook zijn assistent en broer Cock Jol alsmede conditietrainer Michael Lindemann.

Van den Boog stelde gisteravond in een reactie dat Jol gebukt ging onder de druk van buitenaf, die steeds meer toenam naarmate de resultaten tegenvielen. Zo verloor Ajax onlangs thuis van ADO Den Haag (0-1) en kon de hoofdstedelijke ploeg afgelopen zaterdag eveneens in de Arena niet winnen van NEC (1-1). In de Champions League werd bovendien voor eigen publiek een zware nederlaag geleden tegen Real Madrid (0-4). Zelfs tijdens de wedstrijd tegen VVV, die Ajax wel won, riepen de meegereisde supporters: „Martin rot op.” Van den Boog: „De vraag was hoe het tij gekeerd kan worden. Een lastige kwestie. Ik denk dat Jol veel moeite had met de omstandigheden. Iedereen heeft een mening over Ajax.”

Jol zegt op de website van Ajax met pijn in zijn hart te vertrekken. „We zijn vorig jaar zomer aan iets begonnen dat ik graag had afgemaakt. Maar ik ben gaan inzien dat de verwachtingen na vorig seizoen te hoog gespannen waren. De hoeveelheid kritiek die de club dagelijks te verduren krijgt, heeft inmiddels geleid tot onrust in de organisatie en in de spelersgroep. Ik doe dit bewust voor de wedstrijd tegen AC Milan [morgen]. Ik hoop oprecht dat er iets in de groep gebeurt.”

Ajax eindigde vorig seizoen als tweede in de eredivisie, won de beker en bereikte uiteindelijk de groepsfase van de Champions League.