Ook de spelcomputer kan straks bellen

Een kruising tussen een gamecomputer en een mobieltje, of toch liever de eigen telefoon van Google? Besturingssysteem Android biedt straks nog meer smaken.

PlayStation-telefoon

Er werd al jaren over gespeculeerd, maar hij lijkt er nu echt te komen: een telefoon waarin een draagbare PlayStation-gamecomputer aan toe is gevoegd – inclusief de joysticks. Afgelopen week verschenen geloofwaardige video’s van de Sony Ericsson Zeus (dat is een codenaam) op YouTube – zulke filmpjes lekken wel vaker ‘per ongeluk’ uit om de nieuwsgierigheid te prikkelen. De Zeus beschikt over een aanraakscherm met een uitschuivend toetsenbord. Waar normaal toetsen zitten, prijken nu twee joysticks. De Portable PlayStation was in 2004 een vooruitstrevende spelcomputer waarmee je realistische 3D-games kon spelen. Daar haalt een smartphonebezitter anno 2010 z’n schouders over op: nu is een 4 inch breedbeeldscherm en een 3D-chip niets bijzonders. Maar die handige joysticks en de leuke PSP-spellen zijn dat wel.

De Zeus gaat concurreren met telefoons waarbij gaming een belangrijke rol speelt – en dat is zo’n beetje elk mobieltje op dit moment. Sony Ericsson kiest voor Android 2.3 Gingerbread als besturingssysteem. De introductiedatum is nog niet bekend; wellicht is elektronicabeurs CES, begin januari, een mogelijkheid.

Google Nexus S

Vorig jaar januari schokte Google de telecomwereld door zelf een Android-telefoon te bouwen – met behulp van de Taiwanese fabrikant HTC – en die te gaan verkopen zonder abonnement of ‘simmetje’. Vooral dat laatste viel slecht bij de telecomproviders.

De Nexus was geen grote verkoophit: na een paar maanden stopte Google al de verkoop. Het leek alsof Google van plan was om niet meer met eigen hardware uit te komen, maar het internetbedrijf lijkt nu toch weer de smaak te pakken te hebben. Vanaf half december is de Nexus S te koop, een Google-telefoon, geproduceerd door het Koreaanse Samsung.

De Nexus S  geldt als showcase voor alles wat besturingssysteem Android kan en moet kunnen. Het is een toestel met 4 inch scherm, 1 GHz processor en 16 GB geheugen, voorzien van de nieuwste Android-versie 2.3. Dat betekent: ingebouwde spraakbediening, goedkoop bellen via internet en een beter toetsenbord dat zich kan meten met de belangrijkste concurrent, de Apple iPhone.

In het toestel zit ook een NFC-chip (nearfield communication) van NXP, een gedeeltelijk Nederlands bedrijf, waarmee  je straks mobiele betalingen kunt doen. De Nexus S is voorlopig alleen te koop in de VS en Groot-Brittannië. Bij T-Mobile in de VS zou het toestel 529 dollar gaan kosten. Simlockvrij, dat wel. Vanavond heeft Google wellicht nog een verrassing: er zou een Google-laptop in de maak zijn met Chrome OS, een concurrent voor Windows.

Marc Hijink

Video’s en specificaties van de telefoons op nrc.nl/hebben